[ X ]
[ X ]
[ X ]
Succes impresionant înregistrat de CTS în 2014
27 Ianuarie

Numărul total de certificate digitale emise de Centrul de Telecomunicaţii Speciale (CTS) în anul 2014 s-a mărit de 6,5 ori, în comparație cu anul 2013. Despre asta a anunţat directorul general al CTS, Serghei Popovici, în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md.

„Aceste date ne demonstrează faptul că numărul de utilizatori ai semnăturii electronice este în creștere, iar procesul de digitizare continuă într-un ritm accelerat. Un factor important în trecerea de la semnătura olografă la cea electronică este faptul că, certificatul cheii publice, eliberat de CTS, permite aplicarea semnăturii în toate serviciile publice electronice disponibile actualmente în Republica Moldova”, a declarat directorul CTS.

Potrivit sursei, semnătura digitală permite, în primul rînd, utilizarea securizată a serviciilor publice electronice.

„Raportarea electronică cu ajutorul semnăturii digitale minimizează timpul petrecut la ghișeele autorităților publice, elimină costurile asociate cu semnarea olografă a documentelor și rezumă toată procedura de semnare și transmitere a informației electronice la cîțiva pași simpli. Semnarea electronică a documentului asigură destinatarul că documentul electronic îi aparține persoanei a cărei semnătură a fost aplicată, precum și faptul că documentul nu a fost alterat, din momentul aplicării semnăturii. Mai mult decît atît, semnătura digitală nu poate fi negată, astfel semnatarul documentului nu poate afirma, mai tîrziu, că semnătura i-a fost falsificată”, a adăugat acesta.

În context, Serghei Popovici a spus că, pentru anul 2015, CTS va continua depunerea eforturilor de asigurare a instituțiilor publice și private cu semnătură digitală.

„Vom continua extinderea Sistemului de telecomunicații al autorităților administrației publice (STAAP), perfecționarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), lărgirea spectrului de servicii, precum și creșterea nivelului calității serviciilor prestate conform standardelor internaționale prin implementarea tehnologiilor informaționale de ultimă generație”, a conchis directorul general al Î.S. „Centrul de Telecomunicaţii Speciale”, Serghei Popovici.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților