Schimbările care se produc în Moldova în cadrul realizării conceptului de guvernare electronică vor ușura activitatea în multe sectoare ale administrației țării. O declaraţie în acest sens a făcut în cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL Sergiu Popovici, Directorul Centrului de Telecomunicaţii Speciale (CTS).
Potrivit spuselor sale, aceste schimbări au loc prin intermediul transformării electronice a sistemelor din cadrul instituțiilor de stat. „Mă refer, în primul rînd, la transformarea procedurile birocratice: metodele de gestionare a documentelor, metodele de comunicare între instituțiile teritoriale și comunicarea cu cetățenii în ceea ce ține de eliberările de acte, autorizații, recepţionări de cereri sau declarații”, a precizat el.
Sergiu Popovici a spus că CTS nu are un rol direct în implementarea acestor schimbări – „totul are loc în urma colaborării mai multor instituții de stat, instituții private, cu ajutorul finanțărilor din partea experților internaționali din domeniu, dar și cu investiții din partea statului nostru”.
„Noi sîntem operatori tehnici, adică prestatori de servicii. Sîntem responsabili de partea tehnică a muncii, bazată pe gestionare și monitorizare. Nu este o responsabilitate ușoară, deoarece nu ne permitem nici o greșeală, lucrăm cu întreaga țară și, respectiv, toți așteaptă să fim în continuu pregătiți pentru a soluționa orice problemă. Nu lucrăm cu informații propriu-zise, ci le securizăm într-un centru de date. Fiindcă asta înseamnă o transformare electronică a unei țări: securizarea schimbului de date între instituții sau între instituție și cetățean. Asta are loc în orice sistem: de sănătate, judiciar, educațional, vamal etc. şi presupune îmbunătățirea acestor domenii”, a mai declarat Directorul CTS.
Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici:
Kristina Gurez