[ X ]
Serghei Popovici: Asigurarea securității informaționale – domeniu prioritar în epoca modernă
22 Martie

„Hacking” este o noțiune uzuală pentru cetățenii Republicii Moldova. Cine exact protejează resursele informaționale ale Republicii Moldova și se ocupă de implementarea în practică a noilor tehnologii la nivel administrativ al statului nostru?

Despre pericolele cibernetice cu care ne confruntăm, dar și punctele forte ale sistemului de protecție în telecomunicații și serviciile electronice de care putem beneficia, aflați în interviul acordat în exclusivitate portalului POPOR.md de către Directorul general al Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale”, domnul Serghei Popovici.

– Dle Director, cât de expuse sunt resursele informaționale ale statului unor atacuri cibernetice și ce a întreprins CTS pentru a diminua aceste riscuri?

– Atacul cibernetic este un fenomen îngrijorător la nivel global. Doar în anul 2015, Centrul de Telecomunicaţii Speciale a neutralizat mai mult de 30 000 de viruşi care, dacă nu aveau să fie detectaţi la timp, urmau să blocheze computerele funcţionarilor publici, să le citească datele confidenţiale şi, ulterior, să compromită sistemul informaţional al statului. Cu un legitim sentiment de mândrie afirm că am reușit să creăm, într-o perioadă relativ scurtă, un model complex și sigur de protecție a sistemului de telecomunicații al autorităților administrației publice şi asigurăm eficiența lui contra atacurilor cibernetice. Asigurarea securității informaționale la nivel de stat este una din prioritățile Centrului de Telecomunicaţii Speciale.

– Centrul de Telecomunicații Speciale se aliniază standardelor internaționale?

– CTS își desfășoară activitatea în strictă corespundere cu prevederile standardului internațional în domeniul securității informaționale – ISO 27001. De asemenea, noi am semnat un Acord bilateral cu Universitatea Carnegie Mellon din SUA și am obținut autorizația de utilizare în denumirea Centrului pentru Securitatea Cibernetică din cadrul CTS marca internațională „CERT” (Community Emergency Response Teams). Astfel, ne-am alăturat comunității internaționale a echipelor de răspuns la incidente cibernetice. Pe lângă aceasta, CERT-GOV-MD este primul și unicul CERT din Republica Moldova acreditat Trusted Introducer, care face parte din comunitatea echipelor europene membre CSIRT în scopul cooperării împotriva atacurilor cibernetice.

Evidenţiez că Republica Moldova este una dintre primele ţări din lume, alături de SUA, Australia şi Marea Britanie, care utilizează tehnologia Cloud Computing în Guvern, datorită proiectului de succes M-Cloud. Toate aceste cooperări internaţionale şi reuşite ale echipei de buni profesioniști din cadrul întreprinderii de stat pe care o conduc, sunt argumente elocvente pentru ca să afirm că proiectele electronice implementate de CTS în Republica Moldova şi-au obţinut respectul binemeritat al partenerilor externi.

– CTS contribuie la dezvoltarea progresului tehnologic din societatea Republicii Moldova? Dacă da, cum?

– Am implementat de sine stătător, dar și în parteneriate, o serie de proiecte cu semnificație justă la nivel național, printre care remarc Semnătura electronică, Semnătura mobilă, monitorizarea video a traficului rutier, automatizarea activităţii instanţelor judecătoreşti prin intermediul sistemului PIGD, participarea activă la implementarea conceptului e-guvernare şi multe altele. Reiterez că CTS oferă doar cele mai moderne servicii de înaltă tehnologie.

Ați menționat proiectul „Semnătura electronică”. Care sunt beneficiile unei Semnături electronice CTS?

Semnătura electronică CTS oferă intergritate și autentificare unică a documentelor semnate, permite automatizarea proceselor de prelucrare manuală a datelor și asigură un grad înalt de protecție a documentelor. Avantajul Semnăturii electronice CTS rezultă din echivalarea sa absolută, din punct de vedere juridic, cu o semnătura olografă. Astfel, falsificarea unei Semnături electronice CTS este imposibilă.

Sunt absolut sigur că implementarea Semnăturii electronice CTS, precum şi proiectul e-guvernare în activitatea administrației publice a RM ne va aduce la o altă etapă a dezvoltării informaționale, deoarece practica electronică a altor state ne demonstrează eficiența și importanța proiectului dat.

– Care este cheia succesului pentru conducătorul unei întreprinderi IT cum ar fi Centrul de Telecomunicaţii Speciale?

– Principiile strategice care țin de activitatea mea în calitate de conducător sunt foarte simple: o echipă bună de profesioniști cu care conlucrez și datorită cărora, doar împreună, atingem noi performanțe. Sunt o persoană directă, echitabilă și rațională şi ştiu cu siguranţă că proiectele CTS au fost realizate în timp record numai datorită unei colaborări interne, dar şi externe prodigioase.

Inapoi la arhiva noutaților