[ X ]
Şefa CERT din cadrul CTS: Este importantă colaborarea internațională
27 Iunie

Natalia Spînu, șefa Centrului pentru Securitatea Cibernetică (CERT-GOV-MD) din cadrul Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS), a participat, în perioada 22-24 iunie, la Atelierul de lucru regional ”E-Achiziţii şi securitatea cibernetică”. Atelierul de lucru a fost organizat de Departamentul de Comerț al SUA, în cadrul Programului de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP), în coordonare cu Agenția de Achiziții Publice a Republicii Moldova, Ministerul Economiei RM și Ambasada SUA, transmite CURENTUL.

La eveniment au fost participanți din Moldova, Ucraina, Republica Kârgâzstan, Georgia, Azerbaidjan, Armenia și Tadjikistan, reprezentanți din domeniul guvernării electronice, achizițiilor publice electronice, securității cibernetice, precum și factori de decizie din sectorul public și privat.

Obiectivul acestui Atelier a vizat siguranța și integritatea sistemelor de achiziții publice ale țărilor, funcționalitatea eficientă a acestora, cât și identificarea domeniilor de risc. Tototdată, stimularea capacității țărilor din regiunea Europa/Eurasia de a înțelege și pune în aplicare cadrul de reglementare și mecanismele funcționale în sistemele de achiziții publice electronice, destinate să protejeze informațiile ofertanților și guvernelor împotriva amenințării atacurilor concurenților, contribuind astfel la reducerea amenințărilor de fraudă și corupție.

În cadrul workshopului s-au discutat aşa teme precum: cadrul de reglementare din țările participante la program, menținerea securității informațiilor ofertanților și funcționarilor guvernamentali, procedurile sau acțiunile ce duc la operațiuni guvernamentale mai mult și mai puțin transparente, abordările multi-sistem ale securității cibernetice și metodele de autentificare multi-factor pentru a confirma identitatea utilizatorilor și altele.

Conform agendei evenimentului, Natalia Spînu a ținut două discursuri, primul în secțiunea “Exemple care ilustrează amenințările cibernetice și vulnerabilitățile inerente sistemului electronic de achiziții publice și apărările potențiale”, iar cel de-al doilea în secțiunea ”Guvernare electronică, achiziții publice electronice și securitate cibernetică în Moldova”.

În discursul său, Natalia Spînu a menționat despre contribuția CTS la eforturile naționale cu privire la asigurarea securității cibernetice a instituțiilor publice și importanța colaborării internaționale. Totodată, a mai accentuat importanța colaborării internaționale, edificarea eforturilor și crearea unui răspuns comun la riscurile globale în adresa securității sistemelor informaționale.

Natalia Spînu a declarat că workshop-ul este o bună platformă pentru discuții interactive și identificarea unor soluții pentru depășirea provocarilor curente, precum şi schimbul de experienţă dintre ţările participante va contribui la îmbunatăţirea capacităţii instituţionale în acest domeniu atît de complex, precum spaţiul cibernetic şi securizarea acestuia.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților