[ X ]
[ X ]
[ X ]
RM se digitalizează: peste 50 de mii de utilizatori ai semnăturii electronice CTS
11 Mai

Viața societății moderne este de neconceput fără tehnologii informaționale: cărți, ziare, reviste electronice, chiar și poștarii au fost înlocuiți cu rețeaua informațională globală de comunicații electronice, mai simplu – Internet. Rețeaua ne-a „împânzit” toate colțurile vieții, utilizăm bani electronici, facem cumpărături în magazine virtuale, iar pentru a semna în mod electronic și a ne autentifica în spațiul virtual, beneficiem de serviciul Semnătura electronică, valabil și pentru cetățenii Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Semnătura electronică este un serviciu util și comod care permite autentificarea și semnarea documentelor în spațiul virtual cu ajutorul unui dispozitiv USB, cartelei sau chiar telefonului mobil. Serviciul este foarte popular peste hotarele RM, iar acum capătă o răspândire din ce în ce mai largă în rândul concetățenilor noștri.

Astfel, conform ultimelor date prezentate de Centrul de certificare a cheilor publice din cadrul Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale” (CTS), numărul total de utilizatori ai semnăturii electronice CTS a depășit cifra de 50 000. Această cifră include posesori ai semnăturii electronice pe dispozitive USB, cartele criptografice și cartele SIM. Numărul utilizatorilor deserviți de CTS în anul 2015 s-a mărit aproximativ de 3 ori în comparație cu anul 2014.

În acest context, Directorul general al Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale”, dl Serghei Popovici, a specificat: „De la lansarea serviciului, numărul beneficiarilor este în continuă creștere. Popularitatea serviciului este explicată de numeroase beneficii pe care acesta le oferă în comparație cu semnarea olografă a documentelor.”

Pentru comoditatea cetățenilor, CTS a făcut un pas important la nivel național prin extinderea teritorială a Centrelor de înregistrare a documentelor și obținere a Semnăturii electronice. Datorită unor parteneriate de succes, a fost posibilă deschiderea a noi Centre pe tot teritoriul Republicii Moldova, fapt care oferă solicitanților mai multă comoditate în procesul de depunere a pachetului de documente și preluare a semnăturii electronice.

Acum, semnătura electronică poate fi obținută nu numai în mun. Chișinău dar și în alte localități cum ar fi Bălți, Sîngerei, Hîncești, Cimișlia, Cahul, Călărași, Ceadîr-Lunga, Comrat, Fălești, Florești, Edineț, Soroca, Rîşcani sau Ungheni. Fiecare doritor de a obține sau prelungi Semnătura electronică o poate face în una din aceste localități, în dependență de comoditate și propriile preferințe. Persoanele care solicită Pachetul „Semnătura electronică” la sediul Centrului de Certificare a Cheilor Publice CTS din Chișinău, obțin semnătura în momentul depunerii actelor.

Reamintim că CTS emite atât certificate ale cheilor publice cu forță juridică pe dispozitive USB și cartele criptografice, cât și certificate pentru serviciul semnătură mobilă al operatorilor naționali. Posesorii semnăturii electronice pot fi siguri de faptul că aceasta oferă un grad sporit de securitate al operațiunilor executate, integritatea datelor, rapiditatea procesării și confidențialitate.

Semnătura electronică CTS este cheia de acces pentru toate serviciile publice electronice din Republica Moldova, cum ar fi:

  1. „e-Factura”, „Declarația electronică”, „Comanda on-line a formularelor tipizate”, „Registrul General Electronic al Facturilor Fiscale”, „e-Cerere” – raportare electronică fiscală;
  2. „e-Raportare” – raportarea electronică la CNAM, CNAS şi BNS;
  3. „e-Apostila” – solicitarea apostilei;
  4. „e-Achiziții” – accesul la Registrul de Stat al Achizițiilor Publice;
  5. „e-Licențiere” – solicitarea licențelor de activitate economică;
  6. Sistemul informațional vamal;
  1. Accesarea Registrului de Stat al Populației;
  1. e-Stare Civilă, ACCES-Web, Accesarea istoriei creditare și multe altele.

Pentru a solicita asistență în obținerea semnăturii electronice sau pentru a afla mai multe informații cu referire la serviciile Centrului de certificare a cheilor publice, beneficiarii pot accesa site-ul www.servicii.cts.md sau apela la numărul de telefon (022) 820-911.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților