[ X ]
[ X ]
[ X ]
Republica Moldova își păstrează poziția a doua în clasamentul privind libertatea presei
16 Septembrie

Mass-media din Moldova este parţial liberă. Cel puțin așa reiese din datele prezentate astăzi de Centrul de Jurnalism Independent în cadrul Indicelui Libertății Presei care măsoară gradul de libertate a mass-media din ţările Parteneriatului Estic (PE), transmite CURENTUL.

Potrivit sursei, cu anumite progrese pe unele segmente, dar şi cu regrese pe altele, în acest trimestru mass-media din Moldova a înregistrat un indice de 6 din 7. Moldova se clasează pe locul doi (cu 1284 de puncte) printre țările membre ale PE, prima poziție fiind ocupată de Georgia (cu 1409 puncte).

Comparativ cu perioada precedentă de evaluare (ianuarie-martie 2014), Moldova își menține poziția a doua în clasament, dar înregistrează o scădere la nivel de punctaj (de la 1340 de puncte în Indicele 4, la 1284 de puncte în Indicele 5).

Lipsa de transparenţă a proprietăţii mass-media, autocenzura, dar şi monopolul statului asupra distribuţiei presei scrise rămân a fi deficienţele semnalate de experți și în perioada aprilie – iunie 2014.

Aspectele pozitive remarcate în studiu se referă la asigurarea dreptului la libertatea de exprimare în cadrul legal al Republicii Moldova, dezvoltarea accelerată a domeniului Internetului şi noilor media și încetarea practicii instanţelor de judecată de aplicare a compensaţiilor mari în cazuri de defăimare.

Indicele Libertăţii Presei, raportul şi recomandările experţilor au fost realizate în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada martie 2013 – februarie 2015, cu suportul financiar al Uniunii Europene. În afară de Republica Moldova, proiectul se desfăşoară în Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, alte 5 state ale Parteneriatului Estic.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților