[ X ]
[ X ]
[ X ]
Programul privind asigurarea securității cibernetice urmează a fi prezentat Guvernului
23 Septembrie

Programul privind asigurarea securității cibernetice a Republicii Moldova este în faza finală a consultărilor publice și urmează a fi prezentat, în scurt timp, Guvernului spre examinare, transmite CURENTUL.

Pentru a asigura elaborarea unui program complex cu o reglementare clară a criteriilor tehnice, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a beneficiat de suportul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale din Coreea de Sud. În cadrul misiunii de consultanță, desfășurată în perioada 30 iunie – 23septembrie curent, experții coreeni au analizat cadrului normativ al Republicii Moldova, necesitățile și capacitățile instituționale de implementare a programului privind asigurarea securității cibernetice.

În cadrul ședinței de totalizare, desfășurată pe 22 septembrie, au fost prezentate recomandarile experților coreeni, inclusiv la capitolul standardelor ce necesită a fi reglementate la nivel național, și definit  planul de activitate provizoriu privind implementarea programului de asigurare a securității cibernetice. Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor urmează să examineze propunerile făcute, inclusiv de alte autorități de profil, și să elaboreze varianta finală a programului.

Proiectul Programului privind asigurarea securității cibernetice cuprinde 7 domenii de intervenție:

  • procesare sigură, stocarea și accesarea datelor;
  • securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice;
  • capacităţi de prevenire şi reacţie de urgenţă (CERT);
  • prevenirea şi combaterea criminalităţii cibernetice;
  • consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică;
  • educaţie şi informare;
  • cooperare şi interacţiune internaţională.

Implementarea programului de asigurare a securității cibernetice este în conformitate obligațiile asumate în cadrulAcordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, prevederile Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică, în Strategia securității cibernetice a Uniunii Europene și Recomandările Uniunii Internaționale a Telecomunicaţiilor privind asigurarea securității cibernetice a rețelelor de comunicații electronice.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților