[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pavel Filip: Ne propunem crearea unor parcuri IT virtuale
8 Mai

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a avut astăzi, 8 mai 2015, o întrevedere cu  Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în țara noastră, Artur Michalski. În cadrul discuțiilor a fost abordat un spectru larg de probleme ce țin de relațiile bilaterale, în special de interesul țării noastre pentru preluarea experienței Poloniei în procesul de edificare a unei Societăți Informaționale moderne, transmite CURENTUL.

Ministrul Pavel Filip a mulțumit părții poloneze pentru suportul acordat în expertizarea proiectului de Lege privind accesul pe proprietăți şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice. Experiența Poloniei în acest sens fiind de un real folos pentru țara noastră.

Pavel Filip a menționat că acțiunile întreprinse pe  segmentul securizării și modernizării actelor de călătorie au jucat un rol foarte important în liberalizarea regimului de vize cu UE.

În altă ordine de idei, ministrul a confirmat interesul pentru atragerea investitorilor polonezi în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor din Republica Moldova, menționând că pentru îmbunătățirea climatului de afaceri în domeniu au fost întreprinsemai multe acțiuni relevante.

”Recent Guvernul a aprobat pachetul de măsuri pentru sporirea competitivității industriei TIC, elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Acesta include Strategia de creștere a competitivității industriei IT și proiectul de  Lege privind parcurile IT. Ne propunem crearea unor parcuri IT virtuale, unde va fi aplicat un impozit unic de 7% din suma de vânzări. Astfel vom asigura un sistem de impozitare transparent și simplu în administrare, care nu lasă loc pentru birocrație și corupție”, a concretizat Pavel Filip.

La rândul său, Ambasadorul Artur Michalski, a felicitat echipa MTIC pentru buna organizare a ICT Summit 2015 și a menționat importanța sesiunii ministeriale, la care a fost propus pentru discuții publice Programul privind securitatea cibernetică. Oficialul a  confirmat disponibilitatea părții poloneze de a susține în continuare Republica Moldova în procesul de implementare a Strategiei Naționale Moldova Digitală 2020, dar și a altor proiecte importante pentru construirea unei societăți informaționale dezvoltate, care să sporească accesul populației la beneficiile asigurate de tehnologiile și comunicațiile moderne.

În finalul întrevederii, ministrul Pavel Filip l-a invitat pe ministrul Administrației și Digitizării al Poloniei, Andrzej Halicki, să efectueze în timpul apropiat o vizită de lucru în țara noastră.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților