Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a lansat astăzi pentru discuţii publice, în cadrul Moldova ICT Summit 2015, programul pentru securitatea cibernetică a Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Pavel Filip, transmite CURENTUL.
Şeful de la MTIC a spus că tot mai actuală devine tema securităţii cibernetice.
„Îmi pare bine că am reuşit să facem aceste lucru împreună cu alţi colegi din instituţiile statului precum MAI, SIS, PG, dar şi MA. Securitatea cibernetică a unui stat poate fi eficientă doar atunci cînd eforturile sînt conjugate. Am prezentat în linii generale viziunea MTIC, cum vedem noi acest ciclu. Am scos în evidenţă 4 elemente importante: cerinţele şi standardele pe care trebuie să le respecte orice operator care activează în domeniul TIC, certificarea sistemelor şi specialiştilor din acest domeniu, petrecerea auditului profesioniştilor dar şi sistemelor din domeniul TIC, precum şi identificarea constrîngerilor, prescripţiile şi sancţiunile. Este o abordare foarte dură, dar de fapt şi securitatea cibernetică reprezintă un element foarte important. Trebuie să conştientizăm că deja sînt şterse hotarele între viaţa obişnuită şi cea virtuală”, a declarat Filip.
La rîndul său, președintele Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, Veaceslav Cunev, a spus că a venit timpul să fie luate măsuri concrete ce ţin de securitatea cibernetică.
„Securitatea a devenit importantă nu doar pentru noi, dar pentru toată lumea. Sper că acest summit va conduce la soluţionarea problemelor existente”, a afirmat acesta.
Totodată, ministrul s-a referit şi la crearea Serviciului unic pentru apelurile de urgenţă 112. „Studiul de fezabilitate este la final, pe care îl vom primi într-o săptămînă sau două, iar ulterior vom purcede la crearea acestui serviciu”, a conchis Pavel Filip.
Adrian Platon