[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pavel Filip: Acest document va asigura realizarea votului electronic în RM
14 Mai

 În cadrul „Moldova ICT Summit 2014”, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a demonstrat, în premieră, posibilităţile oferite de buletinul de identitate electronic al cetăţeanului Republicii Moldova. Documentul conţine datele cu caracter personal, stocate în cipul încorporat, precum şi elemente de securitate, transmite CURENTUL.

Potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, documentul conține semnătura digitală și asigură accesul la toate serviciile electronice. „Pe viitor, acest document va asigura realizarea votului electronic în țara noastră”, a spus ministrul Pavel Filip.

Urmare a parteneriatului între Centrul de e-Guvernare, ÎS CRIS „Registru”, Serviciul Stare Civilă, IFPS, CNAS, CNAM, ÎS Cadastru și Camera de Licenţiere, deţinătorii buletinului de identitate electronic au acces la servicii publice în baza semnăturii electronice. Printre acestea:

  1. Acces la datele personale din Registrul de Stat al Populației, Registrul de Stat al unităților de Transport,
  2. Comanda duplicatelor certificatelor de stare civilă;
  3. Depunerea declaraţiilor fiscale, precum şi verificarea obligaţiunilor fiscale;
  4. Raportarea despre contribuţiile asigurărilor medicale şi sociale obligatorii de stat;
  5. Datele din registrul bunurilor imobile;
  6. Depunerea cererilor de licenţiere a diferitor genuri de activitate.

Pe parcursul anului 2014, Î.S. „CRIS „Registru” va elibera gratuit solicitanţilor de buletin de identitate electronic dispozitivul de citire (reader) – instrument care permite accesul la servicii electronice.

Costul confecționării acestui document în termen de 30 de zile este de 700 lei. Buletinul electronic este perfectat la solicitare, iar actualul act de identitate rămâne în circulație în paralel.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților