[ X ]
[ X ]
[ X ]
ONG-urile de media din RM au depistat acţiuni care pun în pericol libertatea presei
5 Mai

Directorii mai multor organizaţii neguvernamentale de media din R. Moldova au dat start Zilelor Libertăţii Presei dar și au făcut public Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova în perioada 3 mai 2013 – 3 mai 2014.

După cum informează CURENTUL, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (IJC), Nadine Gogu a declarat că organizațiile semnatare ale acestui Memoriu au constatat că și în perioada respectivă situația nu s-a ameliorat, nu au fost înregistrate evoluții în anumite domenii care ar fi permis ca presa din Republica Moldova să fie una liberă.

”Pe parcursul 3 mai 2013 – 3 mai 2014 a fost adoptat un program de acțiune ce ține de libertatea presei, însă acestea nu au fost în de ajuns, angajamentele au fost asumate însă în ultimul an, cum ziceam nu am văzut acțiuni concrete care ar fi demonstrat că lucrurile se schimbă, din contra chiar am semnalat pe parcursul anului trecut unele acțiuni care le considerăm un pericol pentru libertatea presei cum ar fi : intenția de reglementare netransparentă a internetului sau acele intenții de reincriminare a  calomniei, cum ar fi unele declarații ale politicienilor dar și ale unor reprezentanți ale instituțiilor judiciare”, a precizat Gogo.

Referindu-se la condițiile de activitate ale jurnaliștilor, Directorul executiv IJC a menționat că în perioada de referință au fost semnalate mai multe cazuri de agresare verbală, iar din punct de vedere al accesului la informație, au semnalat mai multe cauze de îngrădire a accesului la evenimentele de interes public.

Totodată, Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova  mai conține și un șir de recomandări.

CURENTUL precizează: Pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe activități cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, cum ar fi: dezbateri, flash mob, prezentarea unor studii etc.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților