Cea mai mare parte a reprezentanţilor gospodăriilor casnice (46,5%) şi o parte importantă a oamenilor de afaceri (39,5%) consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimele 12 luni. Cel puţin aşa arată datele unei cercetări sociologice efectuată de Transparency International Moldova în colaborare cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, transmite CURENTUL.
Potrivit sursei, respondenţii remarcă că principalele cauze ale corupţiei sunt impunitatea persoanelor corupte şi neabordarea în mod serios a problemei de către guvernanţi.
„Important este ca statul să desfăşoare o campanie extinsă de informare a populaţiei despre realizarea angajamentelor ce ţin de prevenirea şi combaterea corupţiei, în special în instanţele de judecată şi organele procuraturii”, spun autorii cercetării.
Totodată, reprezentanţilor gospodăriilor casnice li s-a propus să aleagă definiţia corectă din trei opţiunea „conflictelor de interese”. Potrivit rezultatelor, doar jumătate din respondenţi au răspuns corect, mai puţin decât în 2012 cu 55,6%. În acest sens este necesară familiarizarea continuă a populaţiei privind cadrul legal anticorupţie, inclusiv consecinţele nerespectării acestuia.
De asemenea, conform sondajului, sursele de informare despre corupţie au rămas aceleaşi ca şi în 2012, respondenţii evidenţiind, în primul rând, televiziunea, presa şi radio. 38,3% din reprezentanţii gospodăriilor casnice şi 36,9% din oamenii de afaceri susţin că au multă şi foarte multă încredere în informaţiile despre corupţie din mass-media.
CURENTUL.md precizează: Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1106 persoane în vîrstă de la 18 ani şi mai mult, în cazul gospodăriilor casnice; 457 de unităţi de business. Marja de eroare maximă este de +2,9% pentru gospodăriile casnice şi +4,4% – pentru unităţile de business. Perioada de culegere a datelor: 13 septembrie – 3 octombrie 2014 – intervievarea reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi 13 septembrie – 25 noiembrie 2014 – intervievarea oamenilor de afaceri.
Elena Mocreac