[ X ]
[ X ]
[ X ]
O adolescentă din Moldova a inventat un soft ce efectuează comenzi cu vocea
29 Octombrie

Diana Marusic este o tânăra care la doar 16 ani a inventat un soft ce permite efectuarea a diferitor comenzi la calculator doar cu ajutorul vocii. Ea este câştigătoarea Concursului Național “Mold SEF- 2014″ şi a participat la etapa internaţională, care a avut loc în Los Angeles, SUA, scrie Allfun.md

“Am participat la concursul MOLD SEF, organizat de către Ministerul Educaţiei, unde am fost selectată una dintre cei patru finalişti, după care am plecat la etapa internaţională – INTEL ISEF, la Los Angeles. Fiind cel mai mare concurs de proiecte ştiinţifice din lume, am avut ocazia să fac cunoştinţă cu elevi din diferite ţări pasionaţi de ştiinţă şi să-mi prezint proiectul unui juriu internaţional. Unul dintre momentele specifice a fost schimbul de insigne ce aparţin ţărilor de unde provenea fiecare participant. Am adunat o colecţie de insigne ce mi-a rămas ca amintire”, a mărturisit Diana Marusic.

Ea a povestit că la început crea programe care să o ajute să rezolve mai uşor problemele la matematică, apoi a început să creeze şi alte aplicaţii.

“Aplicaţia inventată de mine permite să programăm cu ajutorul vocii. Ea poate fi utilă persoanelor cu deficienţe de vedere sau motorii, care vor putea învăţa bazele programării cu ajutorul acestei aplicații. Softul a fost creat în limbajul Java. În loc să utilizăm tastatura şi mouse-ul, avem nevoie de un microfon pentru a dicta toate comenzile. De asemenea, comenzile scrise pe ecran sunt “citite” de computer, astfel putem auzi dacă am scris corect sau nu. Ideea mi-a venit vara trecută. Din cauza că petrec multe ore în faţa calculatorului programând, am miopie şi m-am gândit că utilizarea comenzilor vocale pentru computer ar fi o soluţie pentru această problemă, mai ales pentru persoanele care nu văd deloc”, a povestit inventatoarea.

Ea a mai spus că în viitor vrea să dezvolte aplicații ce vor contribui la soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm cel mai des.

Inapoi la arhiva noutaților