[ X ]
Moldova, în topurile internaționale la dezvoltarea comunicațiilor electronice. Vezi pe ce loc se plasează!
21 Iulie

Nivelul de dezvoltare a guvernării electronice atestă o creștere pozitivă în Republica Moldova.  Astfel, potrivit Clasamentului mondial al Indicelui de dezvoltare a e-guvernării EGDI-2014, lansat de Departamentul Afacerilor Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite, Republica Moldova se plasează pe locul 66 din 193 de State Membre ale ONU cu valoarea Indicelui EGDI – 0.5571, transmite CURENTUL.

Indicele EGDI se calculează prin evaluarea nivelului de utilizare a serviciilor on-line, infrastructura în telecomunicaţii şi aportul resurselor umane, astfel, cea mai înaltă poziție s-a atestat la sub-indicele serviciile online oferite de autoritățile publice centrale (poziția 57 din 193), fiind constatat un progres considerabil în digitalizarea serviciilor publice.

Progresele înregistrate sunt rezultatele eforturilor depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații și Internetului de mare viteză, datorită proiectelor elaborate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. În acest sens, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost elaborat Programul de management al spectrului de frecvențe radio. Prin aprobarea acestui document de cabinetul de miniștri, MTIC promovează o gestionare eficientă a spectrului de frecvenţe radio, astfel încît să fie asigurată disponibilitatea unui spectru suficient pentru dezvoltarea continuă a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile terestre în bandă largă şi să fie implementate tehnologiile şi serviciile de generaţie nouă.

Un alt document ce confirmă progresul industriei TIC aprobat la finele anului 2013 de Guvern este Strategia „Moldova Digitală 2020”. Prin implementarea acesteia, este creat un teren propice pentru dezvoltarea și utilizarea largă a potențialului tehnologiei informației și comunicațiilor electronice de către instituțiile publice, mediul de afaceri și societate, în general, prin intervenția optimă a statului.

La fel, progresul industriei TIC  este Pachetul de competitivitate a industriei IT, un proiect revoluționar care prevede dezvoltarea industriei IT autohtonă, precum și atragerea investițiilor în domeniu. Sectorul TIC se dezvoltă cu ritmuri rapide, asigurînd în prezent 8% din PIB al țării. Însă doar 0,8% din această cotă revin industriei IT. Pentru a schimba lucrurile, MTIC propune crearea în Republica Moldova a parcurilor virtuale din industria Tehnologiei Informației unde va fi aplicat un impozit unic de 12% din venitul de vînzări. Un alt proiect este crearea Centrelor de excelență pentru asigurarea sectorului IT cu specialiști înalt calificați. Astfel, tinerii vor putea munci la ei acasă cu salarii decente care constituie aproximativ  7400 de lei .

În aceeași ordine de idei, Republica Moldova s-a clasat  în topul primelor 50 de state cu nivel avansat de e-participare, potrivit indicelui de e – participare (EPI) care caracterizează utilizarea serviciilor on-line, şi în special interacţiunea dintre cetăţean şi Guvern în procesul de elaborare a politicilor publice, de luare a deciziilor asupra acestora.

Cu un salt de 3 poziții comparativ cu „EGDI-2012”, valoarea indicelui EGDI a Republicii Moldova depășește valoarea medie mondială, dar cedează mediei europene.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților