[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova – în Top 100, potrivit Raportului Global privind Tehnologiile Informaționale 2014
8 August

Raportul Global privind Tehnologiile Informaționale 2014 situează Republica Moldova în Top 100. Raportul respectiv este cel mai complex instrument de evaluare a dezvoltării tehnologiei informaționale și comunicațiilor în toate statele lumii, transmite CURENTUL.

Acesta cuprinde Indicele Pregătirii de Rețea (NRI) care stabilește impactul TIC asupra dezvoltării economice şi consolidării competitivităţii domeniului respectiv în statele lumii. Raportul se elaborează în baza a unui număr record de state – 148, care reprezintă mai mult de 98% din PIB-ul mondial.

Potrivit valorii obținute a indicelui NRI în 2014, Republica Moldova se află pe locul 77 din 148 de state și a acumulat 3,9 puncte din 6 maximum, țara noastră situându-se la nivelul mediei mondiale (4,0).

Conform punctajului acumulat în clasamentul global, Republica Moldova se apropie de poziția României – 75, dar şi o depăşire a Ucrainei care deține în prezent poziția 81.

În fruntea topului, cu nivel avansat al indicelui NRI este dominat de ţările nordice ce au creat economii foarte inovative şi receptive la TIC, precum şi noile ţări industrializate din Asia – Singapore, Taiwan și China.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților