[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova a urcat 10 poziţii într-un top internaţional, devansînd Rusia, Ucraina şi România
23 Octombrie

Republica Moldova își consolidează pozițiile în ratingurile internaționale. Potrivit studiului Netindex, țara noastră se plasează pe locul șase după viteza de încărcare a datelor,  cu viteza de 40,61 Mbps. România se clasează pe locul 9, cu 30,40 Mbps, Rusia pe poziția a 13-a cu 24,38 Mbps, iar Ucraina pe poziția a 16-a, cu  viteza  de 11,91 Mbps, transmite CURENTUL.

Cât priveşte viteza de descărcare a datelor, țara noastră își păstrează locul 6 cu o viteză medie de 48,54 Mbps. La acest compartiment România se plasează pe locul 3, cu 60,01 Mbps, fiind depășită de liderii mondiali Hong-Kong şi Singapore cu viteze de 97,09 Mbps şi 83,62 Mbps.

Potrivit datelor Netindex, la 31 martie 2014, viteza medie de acces (de descărcare) la Internet în Republica Moldova era de 31,4 Mbps şi corespundea locului 16 din clasament. Astfel, la acest indicator ţara noastră în doar 7 luni a urcat 10 trepte. Datele sunt colectate prin intermediul site-urilor speedtest.net şi pingtest.net

În opinia specialiștilor, un rol esenșiţial în dezvoltarea accesului la Internet în bandă larga îl au politicile promovate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. În acest context, se implementează Strategia Naţională de dezvoltare a societăţii informaționale „Moldova Digitală 2020”.

Conform documentului, către anul 2020 pe teritoriul fiecărei localităţi cu primărie urmează să fie amplasat cel puţin un punct de prezenţă a reţelei de fibră optică, utilizatorilor finali fiindu-le asigurată posibilitatea de conectare la reţelele în bandă largă cu viteza de cel puţin 30 Mbps. De asemenea, în vederea facilitării creării reţelelor de acces în bandă largă, reducerii costurilor şi termenelor de amplasare a acestora este promovat proiectul de Lege privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice.

Adrian Platon

countries2

Inapoi la arhiva noutaților