[ X ]
[ X ]
[ X ]
Jurnaliştii de pe ambele maluri ale Prutului şi-au dat întîlnire. Iată ce au realizat!
30 Mai

Jurnalişti de pe ambele maluri ale Prutului şi-au dat întîlnire la Bucureşti pentru două zile, 27-28 mai a.c., în cadrul proiectului “Convergenţe jurnalistice peste Prut” desfăşurat de Asociaţia Convergenţe Europene (ACE), transmite CURENTUL.

“Convergenţe jurnalistice peste Prut” a debutat pe data de 5 aprilie 2014, la Chișinău, prin organizarea unei mese rotunde cu participarea unor tineri jurnaliști din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost identificate o serie de teme prioritare și comune ale mass-media din Republica Moldova și România: situația burselor de studiu, recunoașterea cetățeniei române, investițiile energetice și economice ale României, sprijinul în domeniul integrării europene tradus prin transfer de expertiză, suport logistic și lobby la nivel european.

De asemenea, participanţii la întîlnire au identificat un șir de soluții privind modul în care instituțiile din România comunică prin intermediul presei cu românii din Republica Moldova.

Proiectul a continuat printr-o vizită de studiu la București, în perioada 27-28 mai curent, cu participarea unui grup de jurnaliști originari din Republica Moldova. Aceştia au participat, la Parlamentul României, la o dezbatere publică a Comisiei românilor de pretutindeni din Senat privind modificările legislative aduse Legii cetățeniei, în cadrul căreia au fost stabilite contacte cu reprezentanții organizațiilor din jurul granițelor, precum și cu factorii de decizie din domeniu.

De asemenea, tinerii jurnaliști au avut un șir de întrevederi cu reprezentanții unor instituții responsabili de relația cu Republica Moldova, printre care secretarul de stat în cadrul DPRRP, Stejărel Olaru, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, vicepreşedintele Comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni, Viorel Badea, deputatul Eugen Tomac, membru în Comisia comunităților românești din afara granițelor. La fiecare dintre aceste întâlniri, au participat și responsabilii de comunicare din cadrul instituțiilor, care au stabilit contacte cu jurnaliştii de peste Prut.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte precum prioritățile statului român în regiune, caracterul unitar al acțiunilor tuturor instituțiilor româneşti în raport cu Republica Moldova, eficientizarea comunicării dintre instituții și românii din stânga Prutului, precum și transparența decizională și de gestionare a resurselor bugetare.

Proiectul “Convergențe jurnalistice peste Prut”, aflat la prima ediție, va continua.

CURENTUL precizează:  Asociația Convergențe Europene (ACE) este o organizație neguvernamentală care, prin proiectele pe care le desfășoară, contribuie la consolidarea relațiilor dintre românii din țară și cei din jurul granițelor, prin promovarea valorilor europene și capacitarea tinerilor cu potențial.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților