[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Prisăcaru şi reprezentanții Proiectului USAID au discutat despre SIA “Contul Curent al Contribuabilului”
16 Iulie

Scopul principal al SIA “Contul Curent al Contribuabilului” este de a îmbunătăţi procesul administrării fiscale şi de a furniza contribuabililor noi oportunități prin intermediul serviciilor electronice. Declaraţia a fost făcută de şeful Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Ion Prisăcaru, în cadrul întrevederii cu reprezentanții Proiectului USAID (BRITE), transmite CURENTUL.  

Potrivit şefului SFS, SIA “Contul Curent al Contribuabilului” reprezintă o soluţie informatică care permite accesarea on-line a informaţiilor despre obligaţiile fiscale ale contribuabilului, precum şi verificarea statutului curent al tuturor restanţelor sau supraplăţilor la Bugetul Public Naţional.

„Situaţia fiscală poate fi vizualizată pe diferite clasificaţii bugetare, pe diferite subdiviziuni ale companiei, soldurile istorice şi descifrarea calculului majorării de întârziere, sistemul fiind realizat într-o manieră care permite perfecționarea continuă a acestuia”, a menţionat Ion Prisăcaru.

Fiind elaborat pentru a asigura accesul la informaţiile privind obligaţiunile fiscale ale Contribuabililor, SIA “Contul Curent al Contribuabilului” a permis unificarea sistemelor de evidenţă existente ale IFPS într-o bază centralizată unică și oferă posibilităţi de analiză şi gestionare efectivă a datelor procesate. Prin asigurarea interacţiunii informaţionale cu alte resurse informaţionale de stat, mai este asigurat accesul la baza centralizată de date direct de la locurile de muncă ale colaboratorilor IFPS, precum şi ale colaboratorilor altor organizaţii, care au obţinut, în modul stabilit, acces la informaţie.

La același subiect, părțile au menționat că accentele principale ale dezvoltării SIA “Contul Curent al Contribuabilului” sunt puse pe integrarea cu resursele informaţionale externe şi prestarea serviciilor electronice, ceea ce permite ridicarea nivelului de interacţiune cu beneficiarii serviciilor oferite de IFPS şi optimizarea procesului de solicitare şi obţinere a informaţiilor privind îndeplinirea obligaţiunilor faţă de buget.

Pe finalul întrevederii, Ion Prisăcaru a apreciat înalt suportul acordat de către Proiectul USAID (BRITE) la dezvoltarea de noi servicii electronice de către IFPS și a menţionat că actuala conducere a IFPS promovează politici de îmbunătăţire a proceselor de administrare a impozitelor, oferind contribuabililor sevicii de calitate, în cadrul unor politici generale de promovare a conformării fiscale voluntare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților