[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vera Nastasiu: Succesul nu vine urcându-te în lift, dar simţind greutatea fiecărei trepte
25 Octombrie

Vera Nastasiu, fiind îndrăgostită de arta vorbirii, a pus bazele unei afaceri proprii, pentru a putea ajuta și alte persoane. Nu a fost deloc ușor ca să ajungă acolo unde se află astăzi, însă a muncit intens și a reușit ceea ce și-a propus.  În cadrul interviului acordat pentru CURENTUL.md, Vera Nastasiu ne-a vorbit despre afacerea sa, ne-a oferit sfaturi pentru a deține o dicție perfectă, dar și câteva detalii din viața sa pe care mulți nu le cunosc.

CURENTUL.md : Doamna Nastasiu, cum ați ajuns să predați lecții de dicție? Bănuim că inițial nu a fost ușor…

Vera Nastasiu: Sunt acreditată de Autoritatea Națională de Calificări din România a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de la București. Mă recomandă competențele mele profesionale pe care le-am obținut alături de personalități notorii din televiziunilor de peste Prut, studiile la facultatea filologie, cei 11 ani de jurnalism și zecile de instruiri pe care le-am avut alături de traineri renumiți din Republica Moldova și România. www.dictie.md este un proiect care îmi aparține sută la sută, începând de la concept și până la livrarea produsului. În urmă cu 7 ani, am sesizat această lacună în discursul românilor de la Chișinău. Din dorința de a fi mai bună pentru oamenii care mă urmăreau la televizor și mă ascultau zilnic la radio, am dezvoltat un proiect de business care livrează programe de training și consultanță pe partea de dicție, discurs public și imagine publică. Greutățile m-au călit, m-au cizelat, m-au ajutat să gândesc un produs adaptat la necesitățile românilor de aici.

C.: Nu v-a fost frică la început că nu veți fi înțeleasă sau că nu vor fi doritori? 

V.N.: Eu nu plec niciodată la drum înghițind pastila lui NU. Așa m-au educat părinții, să văd luminița de la capătul tunelului, chiar și pe vreme de ceață. Eu am testat această nișă cu mult timp înainte de a lansa oficial www.dictie.md. Puțini dintre oamenii știu că aproximativ 2 ani, proiectul Dicție cu Vera Nastasiu a lucrat în regim intens, la viteză, a fost testat, îmbunătățit și adus la forma accesibilă pentru piața de la Chișinău. Țin mult la calitatea oamenilor din echipa mea, precum și la produsul pe care îl livrez – traininguri pe comunicare, discurs public, dicție, imagine publică, strategii de comunicare pentru organizații naționale și internaționale, traininguri pe comunicarea cu mass-media. Cât privește cursanții am avut siguranța lor, mereu. De ce? Pentru că eu am o regulă nescrisă: Nu abdic de la calitatea. E una dintre valorile care definesc brandul Dicție cu Vera Nastasiu: Calitate și performanță.

C.: Apropo, ce studii aveți? De unde ați deprins arta vorbirii? 

V.N.: De meserie sunt profesor de limbă și literatură română, am învățat jurnalism de la oamenii talentați, precum Valentina Ursu. Acum sunt masterandă la Academia de Administrație Publică de pe lângă Președintele țării, specializarea administrație publică. Am deprins arta vorbirii de la profesioniști.

C.: Cine sunt studenții dvs.? Cu cine este cel mai greu de lucrat? 

V.N.: Oameni din toate sferele, inclusiv avocați, oameni de afaceri, jurnaliști, actori, miniștri, deputați, copii, companii de telefonie, de IT, de turism, instituții financiare, iar șirul poate continua. Cel mai greu e să lucrez cu vorbitorii nativi de limba rusă, care ajung la mine din dorința a învăța să rostească corect un discurs în limba română. Acolo perioada de corectare a discursului poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Dar, eu nu cedez.

C.: Aproximativ care sunt prețurile unui curs de dicție și de câte ore are nevoie o persoană pentru a atinge un rezultat pozitiv?

V.N.: Depinde de foarte multe aspecte. Dacă clientul meu are o problemă de logopedie și îmi stă în puteri să o rezolv în 4 săptămâni e un preț și dacă dificultatea poate fi corectată în jumătate de an este un alt preț. Deci, lucrurile se decid individual într-o evaluare gratuită, în care stabilesc resursele reale ca și comunicator ale omului pe care urmează să-l instruiesc. Să știm cu ce resurse ne pornim la drum.

C.: Ce părere aveți despre limbajul pe care-l folosesc astăzi, vedetele, politicienii, jurnaliștii?

V.N.: Mai întâi cred că nu trebuie puși toți în aceeași oală. Chiar dacă fiecare dintre ei comunică public.  O să vă surprindă, dar avem câțiva jurnaliști de calitate din toate punctele de vedere și avem politicieni atenți la modul în care comunică public.  Eu sunt mulțumită atunci când persoanele publice vorbesc corect gramatical, adică nu sunt certate cu limba română. Dacă știu ce vorbește, atunci e foarte ușor să ordonezi pe discurs celelalte detalii.

C.: Știm că predați ore și în incinta Guvernului R. Moldova. Ce anume vor să asimileze cei care vin la lecții?

V.N.: Oficiul în care predau orele de dicție se găsește pe strada București, 83 și nu în incinta Guvernului. Politicienii în marea majoritatea vin în oficiul nostru. Necesitățile lor sunt comune cu ale celorlalți. O dicție corectă, un discurs public care să aibă impact.

C.: Care sunt cele mai frecvente greșeli de exprimare care vă zgârie auzul cel mai des?

V.N.: Pleonasme, tautologii, cacofonii, calchieri din limba rusă, timpurile verbelor…

C.: Ce sfaturi aveți  pentru cei care doresc să-și îmbunătățească dicția?

V.N.: Să găsească un specialist și să nu se aventureze să-și corecteze singur dificultățile de articulare, pentru că în lipsa unui profesionist poate întări alte defecte de vorbire de care nu știa. Să exerseze zilnic cu creionul în spatele caninilor pentru a oferi o flexibilitate maxilarului, apexului limbii și buzelor. Să citească în voce, pentru a dezvolta faza auditivă, să asculte surse audio pentru apropierea de accentul românesc, să învețe zilnic 5-10 neologisme și să exerseze ritmul, volumul, tonalitatea și respirația pe exerciții concrete de dicție.

C.: Planificați să extindeți afacerea? Cine vă ajută la administrare?

V.N.: Sigur că da. Schimbările sunt zilnice. Le știe staff-ul meu și vom vorbi despre ele, după ce încheiem testările. Așa am decis să procedez cu fiecare inovație pe care o aduc acestui proiect. Când vine vorba de administrare, știu orice detaliu narativ sau contabil al rapoartelor, dar sunt câțiva oameni de încredere care se ocupă de aceste aspecte mai puțin atrăgătoare.

C.: Ce nu cunoaște lumea despre Vera Nastasiu?

V.N.: Rădăcinile mele sunt de la Nisporeni, dintr-o familie numeroasă. Suntem 4 copii în familie. L-am pierdut pe tata cu mulți ani în urmă. Am muncit pentru fiecare lucru pe care îl am astăzi. Pe semne că succesul nu vine urcându-te în lift, dar simțind greutatea fiecărei trepte. Lumea trebuie să știe că sunt pedantă, foarte exigentă, enervant de perfecționistă și îmi plac lucrurile gândite profi și livrate în aceeași formă clientului meu. Citesc cărți bune, gătesc fain (spun ai mei), creștem o fetiță superbă pe nume Gloria.

C.:  Cine vă inspiră, este personalitatea care v-a marcat? 

V.N.: Mama… Ei îi datorez tot ce am reușit până acum. Mă ajută, mă susține până la infinit, mă strânge în brațe la ai mei 29 de ani și mi-a oferit cele mai prețioase lecții de viață. Îi mulțumesc pentru grijă, răbdare, nopțile lungi pe care le-a vegheat crescându-mă cu grijă, oferindu-mi educația adecvată și așteptându-mă mereu din deplasările mele de serviciu cu sufletul la gură. Nu știu dacă voi putea să-i mulțumesc vreodată altfel, decât prin a fi un om bun și util pe lumea asta altor oameni, așa cum mă învață zilnic mămica mea scumpă.

Mulțumim frumos pentru timpul acordat!

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților