Stella Jemna este o persoană care nu stă niciodată fără activitate, de cele mai multe ori activînd concomitent în diverse domenii. A fost consultant Superior în Cabinetul Prim-ministrului, coordonatoare a unui program pentru femei NDI, producătoare și prezentatoare a unei emisiuni pentru copii și părinți, etc. După 10 de ani de muncă a decis să-și continue studiile, așa că a plecat în SUA. Despre experiența sa acumulată pe parcursul anilor, pasiunea pentru călătorii, dar și studiile de peste hotare ne-a vorbit în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.md.
CURENTUL.md: Stela, recent ai plecat la studii în SUA. Cum e pe tărîm american?
Stella Jemna: Ca primă impresie de aici, lucrurile sunt bine organizate. Nu că n-ar avea americanii probleme. Când e țara mare și problemele sunt pe măsură. De exemplu, în Atlanta, transportul public este foarte slab dezvoltat. E orașul în care mai ușor este să ai mașină. Dar în general, când vine vorba de instituții, totul este clar, bine delimitat și ușor de trăit.
C.: Faci masteratul în politici publice la Georgia State University. De ce anume aici? Apropo, cum ai reușit să ajungi acolo?
S.J.: De fapt am trecut printr-un concurs riguros pentru a câștiga bursa Fulbright. Când zic riguros am în vedere procesul de selecție, dar și competitivitatea (au aplicat mulți, au luat bursa la masterat doar 3. Am așteptat rezultatul mai bine de un an, ceea ce a inclus teste, interviu etc. Într-un final am ales, când era clar că am luat bursa, a trebuit să aleg din cele 5 Universități propuse de Program. Și vreau să vă spun că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat până acum.
C.: Nu ţi-a fost greu să lași tot și să pleci?
S.J.: Cuvântul tot este foarte relativ. Mi-a fost greu să mă despart de familie și prieteni. În rest tot ce ține de profesie, o poți face oriunde. Demult îmi doream să fac Masteratul peste hotare, o “pauză teoretică” după 10 ani de muncă intensivă.
C.: Pe lângă SUA ai reușit să vizitezi și alte țări. Care dintre ele ți-au rămas întipărite în memorie și prin ce anume?
S.J.: Eu sunt îndrăgostită de Europa. Franța, Italia, Spania sunt țările mele favorite pentru călătorii și culinarie. Atunci când combini un loc frumos cum ar fi Sicilia, cu o pizza la cuptor și o discuție interesantă alături de localnici, nu știu dacă există ceva mai deosebit. La mine locurile sunt legate de oamenii cu care am fost, pe care i-am întâlnit. Posibilitatea de a împărtăși din impresii, de a simți pulsul locului, de a mânca deliciile de acolo, asta cu adevărat impresionează. Oamenii impresionează, iar natura doar intensifică sentimentele. Cel puțin așa este în cazul meu.
C.: Ai avut posibilitatea de-a face studii în Moldova și acum peste hotare. Ce recomandați tinerilor către ce instituții să se orienteze spre cele de acasă sau din străinătate?
S.J.: N-aș vrea, fiind în America, să încep a critica nivelul studiilor în Moldova. Există anumite precondiții care explică de ce în Moldova avem ce avem. Nu că n-am putea schimba…Ceea ce vreau să spun însă despre Andrew Young School of Policy Studies este că aici mă impresionează tot. De exemplu, biblioteca este enormă, cu săli de studii 3D. Nu mai spun că site-ul bibliotecii cu informație în format electronic este impresionant. Ba chiar mai mult, în cazul în care nu găsești cartea ori studiul de caz, ai bibliotecara, care îți răspunde la email promt. Poți chiar comanda capitolul necesar dintr-o carte prin email. Ți-l trimit scanat din carte, într-o zi. Cursurile pe care le fac sunt bazate pe studii de caz real. De exemplu, la cursul “Serviciul Public și Democrație” studiem cazuri de corupție în poliția din unele state de prin anii ’90 ori corupție din Primăria din New York de prin 1905 și soluții care au funcționat.
C.: Deși te afli de puțin timp în SUA, ai reușit să vezi ce părere au oamenii cu care interacționezi/colaborezi despre Moldova?
S.J.: Nu știu oamenii de peste ocean despre Moldova. De asta eu nu aștept reacții. Unii americani știu geografic unde este situată Moldova, dar mai mult de atât nu prea știu. Până la urmă, impresiile și le fac după ce vorbesc cu moldovenii. Cel puțin eu sper că în discuțiile cu mine își fac o impresie bună despre noi. Eu îmi iubesc țara și îi fac reclamă peste tot unde merg, chiar dacă uneori merită mai puțin.
C.: Până a te hotărî să pleci în SUA ai fost implicată în jurnalism, politică, voluntariat. Bănuim că nu a fost ușor drumul parcurs, ce dificultăți ai întâlnit?
S.J.: Viața în general este o aventură interesantă, dacă știi să o trăiești. Eu m-am implicat fiindcă am vrut să fiu utilă, să-mi folosesc capacitățile ori să le dezvolt și acum nu pot spune ce a fost greu sau ușor, fiindcă e un proces continuu. E drumul pe care ni-l alegem fiecare. Poți privi seriale ziua întreagă, ori poți face o mână de oameni fericiți. Tu alegi.
C.: Pe lista țărilor pe care ți-ai dori să le vizitezi și nu ai reușit până acum ce destinații sunt înregistrate? De ce anume acestea?
S.J.: În general am vizitat foarte puține state din Asia. Prima țară care aș vizita-o ar fi Singapore, care fiind mică s-a dezvoltat vertiginos în perioada unui Prim-Ministru cu viziune. Ce n-ar spune criticii lui Lee Kuan Yew, acest lider a reușit să reformeze țara din temelii. De asta vreau să mă duc și să văd și eu cum arată megapolisul cosmopolit care este al 4-lea centru financiar în lume. După aceasta aș continua cu Malaysia și Indonezia. După care aș trece la Africa – Marocco, Tunisia, Sudul Africii.
C.: Ce alte planuri ai în afară de călătorii? După ce absolvești masterul în SUA vei reveni în Moldova?
S.J.: Foarte bună întrebare. Cred că acum vreau să-mi caut de studii, doi ani. După care revin cu detalii.
Autor: Natalia Moraru