[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Iana Pustovaia: Tandemul între comunicator și jurnalist trebuie să fie o adevărată artă
24 Ianuarie

Iana Pustovaia este expertul în comunicare al Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova, însă în CV-ul său se regăsesc și alte funcții la fel de importante.  Iana ne-a oferit un interviu pentru CURENTUL.md în cadrul căruia ne-a vorbit despre drumul ei spre jobu-ul pe care-l deține acum și ce experiențe a acumulat.

C.: Fiind licențiată în filologia engleză și germană ați lucrat pentru un șir de instituții media înainte de a vă reorienta cariera în domeniul comunicării. Cum a fost această trecere?

Iana Pustovaia: E adevărat, mereu am fost pasionată de jurnalism și primul meu job a fost în calitate de reporter la un ziar, pe când încă eram la liceu. După o experiență de câțiva ani la ziar și radio, simțeam necesitatea unei schimbări. Aceasta a coincis cu absolvirea facultății de limbi și literaturi străine, și jobul la care visam trebuia să combine în sine atât elemente din jurnalism, cât și din limbi străine. Jobul care corespundea acestor criterii a fost consultant în comunicare la Fondul ONU pentru Abilitarea Femeilor. Trecerea a fost una deloc ușoară, trebuie să recunosc – mediu nou, comunicare permanentă într-o limbă străină, primele tentative de a stabili contacte cu jurnaliști, fiind deja de cealaltă parte a baricadelor. Însă tind să cred că mi-a reușit acest lucru, fiind comunicator de aproape șapte ani.

iana pustovaia (7)

C.: Deși ați fost la studii și peste hotare ați revenit să faceți masterul la Academia de Administrare Publică din Moldova. De ce ați ales să rămâneți în țară?

I.P.: Am făcut studii peste hotare (SUA) un an de zile, însă mereu am fost convinsă că vreau să revin în Moldova pentru a mă realiza aici. Indubitabil, studiile peste hotare și, în general, orice perioadă de ședere în străinătate, oferă oportunități imense de a te dezvolta și crește atât profesional, cât și personal. Cunoști oameni noi, vezi abordări diferite, inevitabil preiei idei pe care ulterior le pui în practică acasă. Făcând masterul la Academia de Administrare Publică am cunoscut mulți oameni talentați și motivați să schimbe lucrurile spre bine, nemaivorbind că am avut norocul să învățăm de la cei mai buni specialiști în relații internaționale.

iana pustovaia (2)

C.: În ce măsură pregătirea universitară v-a ajutat în activitatea dvs. de zi cu zi?

I.P.: Atât pregătirea universitară, cât și masterul, au fost foarte utile în activitatea mea profesională. Desigur, studiile calitative nu sunt în sine suficiente pentru a deveni un specialist bun, dar sunt o componentă indispensabilă.

C.: În prezent sunteți expertul în comunicare al Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Cum ați ajuns în această funcție? Cu ce vă ocupați zi de zi?

iana pustovaia (3)

I.P.: Am ajuns în această funcție depunându-mi dosarul și trecând o rundă de interviuri. Revenirea într-un mediu internațional a fost precedată de o perioadă de  lucru în instituțiile de stat și, deschizând parantezele, sunt convinsă că pentru un comunicator asemenea schimbări sunt foarte binevenite, altfel riști să abordezi jobul drept o rutină, lucru inadmisibil în acest domeniu care necesită creativitate. Zi de zi mă ocup de ceea cu ce se ocupă un comunicator în orice altă instituție sau proiect – pagină web, social media, întocmirea și realizarea planurilor de comunicare precedate de planificarea strategică a acesteia, coordonarea evenimentelor publice, conlucrarea cu instituțiile media. Totodată, conlucrarea permanentă cu consilieri de rang înalt din mai multe țări europene necesită și cunoștințe de diplomație, dar și o înțelegere foarte clară a contextului de cooperare bilaterală între Moldova și Uniunea Europeană. În virtutea faptului că consilierii europeni sunt experți în domenii foarte diverse, un comunicator într-o asemenea organizație trebuie să fie la curent și cu mersul reformelor în toate sectoarele Acordului de Asociere, de la afaceri interne, justiție, economie și finanțe, până la educație, agricultură și mediu.

C.: Aveți posibilitatea să lucrați cu o echipă de profesioniști. Ce lucruri utile ați învățat de la ei?

iana pustovaia (8)

I.P.: Trebuie să încep cu aceea că, pentru a deveni consilier de rang înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova, persoana trebuie să posede cunoștințe și experiență foarte vastă în domeniul său, și de cele mai multe ori, aceștia au în spate zeci de ani de experiență la cel mai înalt nivel în cadrul statelor membre ale UE – deci, vorbim de persoane în funcții manageriale, miniștri și viceminiștri, secretari de stat, din cadrul agențiilor respective ai comunității europene. Fiecare din ei are experiență și cunoștințe greu, dacă nu imposibil, de supraapreciat, care pot fi transpuse aici, la noi. Nu o să exagerez spunând că fiecare din cei care ajung să conlucreze cu asemenea experți, au la dispoziție o sursă inepuizabilă de cunoștințe și experiență. Pentru mine personal, dincolo de cunoștințe în cele mai diverse sectoare ale Acordului de Asociere, conlucrarea cu fiecare consilier înseamnă și un exemplu de practici pozitive de comunicare, viziune strategică, management – abilități utile pentru orice profesionist în orice domeniu.

iana pustovaia (4)

C.: Fiind expert în domeniul respectiv ați putea să ne spuneți care sunt actualele probleme de comunicare, dar totodată să ne spuneți și cum pot fi aplanate?

I.P.: Făcând comunicare în sectorul guvernamental de ceva timp, provocarea rămâne cam aceeași – cea de a cointeresa colegii jurnaliști și, ulterior, publicul larg, că și subiecte precum politici, strategii și armonizarea cadrului legal sunt subiecte interesante, newsworthy. E mult mai ușor să atragi atenția publicului asupra ceva ce este ușor vizibil și imediat palpabil, cum ar fi grădinițe și spitale renovate, drumuri reconstruite, sere noi și lăzi pline cu fructe gata pentru export ș.a.m.d., ceva ce poți filma și arăta spectatorului, însă este cu mult mai complicat să captezi atenția cu un subiect cum ar fi un document nou de politici – aici măiestria tandemului unui comunicator și jurnalist trebuie să fie, cu adevărat, o artă.

iana pustovaia (5)

C.: Anterior ați lucrat la Ministrul Tineretului şi Sportului, dar și la Cancelaria de Stat. Ce experiență ați acumulat exercitând aceste funcții?

I.P.: Precum am menționat anterior, cred că schimbarea mediului în meseria de comunicator este binevenită. Fiecare job a fost o provocare pentru mine însămi – am făcut comunicare despre politici de gen și abilitarea femeilor, reforma administrației publice centrale, asistență externă, politici de tineret și sport și, actualmente, sectoare cheie ale Acordului de Asociere UE – RM. Fiecare experiență a însemnat necesitatea să studiez noi domenii, să stabilesc noi parteneriate, să inventez noi formule – tot ceea ce a contribuit și contribuie la creșterea mea profesională. Mai mult ca atât, experiența de lucru în sectorul privat, de stat și cel internațional m-a făcut să înțeleg mult mai clar practicile și metodele fiecăruia din aceste medii și, ulterior, să stabilesc lesne parteneriate, știind din propria experiență cum funcționează fiecare sistem.

C.: Fiind la început de an ați putea să ne spuneți ce vă propuneți pentru anul 2016?

I.P.: 2016 are toate premisele să fie un an intens și îmi propun ca acesta, dincolo de noi realizări, să fie unul armonios.

C.: Mulțumim și mult succes!

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților