[ X ]
[ X ]
[ X ]
(Interviu) Iana Cozari: „Un jurnalist poate şi trebuie mereu ceva să studieze”
9 Februarie

Iana Cozari a activat în calitate de reporter la postul de televiziune TV-7, unde a fost responsabilă de reflectarea organizaţiilor internaţionale în Moldova, domeniul cultural şi viaţa socială. A fost corespondent special la Bruxelles pentru Compania publică „Teleradio Moldova”, avînd acreditare în Comisia Europeană şi Parlamentul European. Jurnalista, a acordat un interviu portalului Curentul.md, în care a vorbit despre cariera sa şi despre planurile sale pentru 2014. 

Curentul.md: Deja de mai mulți ani locuiți în Belgia. Cum e viața în inima Europei?

Iana Cozari:  În Belgia sunt stabilită de 7 ani. E o cifră magică, miraculoasă, deja pot face unele constatări despre ţara care mi-a oferit cetăţenie europeană. Familia mea dintotdeauna a fost un pic mai europeană decât celelalte, mentalitatea lor a fost mereu mai individualistă, ei nu acceptau familiarismul exagerat şi musafirii sosiţi pe nepusă masă. Aş spune că trăsătura principală a unui  locuitor din Europa de Nord este individualismul. Astfel m-am încadrat lejer în această paradigmă.  La belgieni cel mai mult îmi place toleranţa, chiar dacă această noţiune poate a devenit un pic supărătoare. Eu mă refer anume la toleranţa faţă de opinia altora. În Belgia nimeni nu strigă în gura mare că ultima peliculă a lui Lars von Trier e un dezastru, or vecinului cu care împarţi aceeaşi masă ar putea să-i displacă afirmaţia ta. Această calitate a europenilor chiar îmi inspiră respect. Iată de ce în Belgia mă simt confortabil şi  moral, şi fizic.

C: Sunteți jurnalist de meserie și în Belgia ați reușit să continuați această activitate. Cum a fost posibil?

I.C.: Când m-am mutat în Belgia credeam că va trebui să-mi abandonez profesia. La prima etapă eram preocupată de căminul familial şi de naşterea copilului. Când Ivan a împlinit un an şi a început a frecventa creşa am început să am şi eu timp liber. Am realizat că nu voi reuşi să exist în afara jurnalismului. Aşa am început a scrie articole despre cultură. În ultimii ani de activitate la TV7 reflectam evenimentele din domeniul culturii. Din acest punct de vedere, Belgia s-a dovedit a fi tărâmul unde m-am regăsit.  Victor Gaiciuc, ambasadorul Moldovei în Belgia şi  Reprezentantul RM pe lângă NATO, mi-a propus să realizez  un reportaj pentru TRM. În aşa  fel a început colaborarea mea cu cel mai principal post TV din Moldova. Mi-am luat o cameră profesionistă şi am început a face reportaje.

C: Care este diferența între a fi corespondent la Bruxelles și la Chișinău?

I.C.:  Diferenţa ţine de faptul că la Chişinău fiind angajat la televiziune faci doar lucrul de jurnalist. Fiind corespondent special la Bruxelles trebuie să faci totul de unul singur. Avantajul Bruxelles-ului este faptul că acest oraş este un talmeş-balmeş jurnalistic internaţional.  Printre prietenii mei se numără jurnalişti din Irlanda, Israel, Slovenia şi alte ţări. Pentru o personalitate, schimbul de opinii este o modalitate extraordinară de a creşte şi a te dezvolta. Aici au loc o sumedenie de evenimente culturale în cadrul cărora poţi comunica şi afla informaţii de ultimă oră pe care ajungi să le cunoşti cu mult mai înainte ca acestea să fie anunţate prin comunicatele de presă.

C: Considerați că e important ca un jurnalist să aibă studii în  domeniu?

I.C.: Sunt de părerea că e mai bine să studiezi o profesie, de politolog, de economist, de critic de artă,  şi apoi timp de  un an sau doi să studiezi jurnalismul. De obicei, cei mai  buni dintre studenţii şcolii noastre nu au urmat o facultate de jurnalism, ci au făcut studii în alt domeniu.

Şi jurnalistul urmează să se profesionalizeze continuu. Am fost la multe cursuri de perfecţionare la care am fost delegată de Centrul de Jurnalism Independent din Moldova. În prezent, un jurnalist poate şi trebuie mereu să studieze ceva. Şi, evident, să facă multe lecturi. Să citească ziare, reviste şi cărţi!

C: Ce planuri pentru 2014 aveți pe plan profesional?

I.C.: Din păcate, deja de un an nu mai colaborez cu „Teleradio Moldova”, însă am nişte planuri pe care deocamdată nu le voi divulga. De 2 ani sunt implicată într-un proiect media de limbă rusă, Radio Rubel , unde îngrijesc rubrica video „Cultura”. Realizez reportaje despre evenimentele culturale din Belgia, ceea ce corespunde perfect intereselor mele profesionale şi personale. 

C: Ce trebuie să cunoască un jurnalist bun și ce le doriți?

I.C.: Cursul meu  în domeniul reportajului televizat pe care-l ţin la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism îl încep cu următoarea întrebare: Care este calitatea principală a unui jurnalist? Eu consider că ar fi curiozitatea. Una dintre studente mi-a replicat: „Adică ce-l ce-şi baga nasul unde nu-i prea fierbe oala poate deveni un jurnalist bun?”. Jurnalistul va reuşi să suscite interesul auditoriului doar dacă pentru jurnalist însuşi prezintă interes evenimentul  sau despre persoana despre care acesta realizează subiectul. Altfel nu va avea loc reacţia chimică necesară unui reportaj bun. E la fel ca în dragoste. E nevoie de o „chimie aparte”.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților