[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Dan Negru: Moldova duce lipsă de jurnaliști buni, nu de subiecte!
12 Mai

Prezentatorul tv, Dan Negru a acceptat să acorde un interviu pentru CURENTUL.md, în care a vorbit despre începutul carierei sale, viața personală, dar a oferit și câteva sfaturi valoroase pentru cei care îmbrățișează această profesie. Datorită domeniului de activitate a învățat să spună lucrurilor pe nume, tocmai de aceea și-a mai expus opinia sa critică vizavi de unele lucruri din Moldova. Vă invităm să vedeți ce-a avut de declarat prezentatorul.

CURENTUL.md: Cine sau ce va influențat să alegeți cariera în domeniul jurnalismului? Ați regretat vreo dată alegerea făcută?

Dan Negru: S-a întâmplat cu mai bine de 20 de ani în urmă, la Timișoara, orașul meu natal. Imediat după revoluție, în 1990 a apărut primul post de radio liber, la Timișoara, firește. Eram încă un puști de 18 ani, pasionat de muzică. Așa a început totul. Apoi a urmat TVR, Antena 1 și toate celelalte. Dar la început a fost cuvântul, adică radioul.

C.: Sunteți absolventul unei facultății de Drept și Jurnalism. În ce măsură considerați că studiile v-au fost utile în activitatea de zi cu zi?

D.N.: Jurnalismul ca facultate e anacronic în România, profesorii sunt de modă veche, lipsiți de practică. Sunt doar teoreticieni. E o pierdere de timp facultatea de jurnalism, o spun din proprie experiență. Practica e total alta decât ce se învață în facultate.

C.:  Din momentul când ați început să activați pentru prima dată în calitate de jurnalist și până în prezent cu siguranță ați cunoscut mii de oameni. Ce povești de viață pe care le-ați cunoscut de-a lungul timpului și-au lăsat amprenta asupra personalității dvs?

D.N.: Am întâlnit în ultimii 20 de ani toate personalitățile importante din viața socială, politică sau artistică a României. De la președinții de stat până la artiști sau scriitori legendă. Am făcut show-uri fie cu Băsescu, fie cu Adrian Păunescu sau Dan Spătaru. Fiecare și-a lăsat o parte din poveste. Țin minte și primul interviu din viața mea, a fost cu Dan Spătaru, eram tânăr și am fost extrem de nepoliticos și l-am întrebat dacă mai consumă alcool. S-a blocat dar a trecut cu eleganță peste impolitețea mea. Mi-a reamintit mereu întrebarea de-a lungul anilor, râzând.

C.: Care este ce-a mai mare realizare a dvs de până acum din carieră? Dar din viața personală?

D.N.: Cariera are multe cărămizi, spre norocul meu, Spre pilda am 16 revelioane lider de audiență, an după an. Dincolo de asta am avut șansa să prezint zeci de formate care au făcut super audiențe de tv în România. Cât despre viața personală, am doi copii, Dara și Bogdan de care sunt tare mândru împreună cu soția mea, Codruța. Asta contează cel mai mult.

C.:  Apropo de viața personală cum reușiți să îmbinați munca cu viața, problemele familiale?

D.N.: Fiindcă jurnalismul până la urmă necesită o implicare foarte mare… Dacă știi să-ți gestionezi timpul, totul e posibil. Chiar și vreme de interviuri am…Totul e să ai grijă de timpul tău.

C.: Experiența pe care o aveți vă permite să priviți critic asupra unor lucruri din societate și fiindcă ați și lucrat la noi în țară, ați putea să-mi spuneți ce părere aveți despre situația politică actuală a Moldovei? Ce schimbări ar fi binevenite pentru ca Moldova să progreseze?

D.N.: Nu urmăresc situația politică din Moldova, din păcate în România nu există deloc știri despre ce se întâmplă în Moldova. Am întrebat și eu o dată de ce nu apar știri despre Moldova și în presa din România și mi s-a răspuns că ele nu fac audiență, că românii nu sunt deloc interesați de ce se întâmplă în Moldova. M-a dezamăgit răspunsul ăsta. Așa că nu am de unde să aflu informații despre Moldova. Sincer, habar n-am ce partide există în Moldova sau care sunt liderii politici. Dar, privind Chișinăul când ajung pe acolo, îmi vine să cred că politicienii sunt la fel peste tot, interesați doar de buzunarul lor.

C.:  Ce credeți despre tânăra generație de jurnaliști? Cum vi se pare comparativ cu cea care apărea acum câțiva ani?

D.N.: Bucuria de a face presă e aceiași și asta e tot ce contează. Azi, între un jurnalist moldovean și unul din Oslo sau Londra, datorită internetului, nu există bariere. Doar subiectele fac diferența. Toți au mijloace de comunicare, toți au laptopuri și acces la net. Doar că unii au subiecte mai bune și alții mai proaste. Nu vârsta face diferența, cunosc oameni de 70 de ani, extrem de tineri în gândire, am vorbit chiar azi cu Florin Piersic care are 80 de ani și e super cool, după cum cunosc tineri de 30 de ani cu mentalități și gânduri bătrâne.

C.: Care ar fi sfatul Dvs. pentru tinerii jurnaliști?

D.N.: Să spună adevărul pe care toți ceilalți nu vor să-l spună. Altfel, fac munca de PR, de promovare. Presa înseamnă curaj, să spui lucruri pe care alții vor să le ascundă. Și Moldova e plină de astfel de subiecte, de jurnaliști buni duce lipsă Moldova, nu de subiecte!

C.: Dacă ați întoarce timpul cu 10 sau 20 de ani ați schimba ceva?

D.N.: Nimic, sunt împăcat în pielea mea, cea de azi.

C.:  Ce-și propune Dan Negru să realizeze până la finele anului în plan profesional, dar și familial?

D.N.: Sper să revin în Moldova cât mai curând cu show-uri de divertisment, pe plan profesional. Mă doare să văd că piața tv din Moldova a involuat în anii ăștia, că din lipsă de bani show-urile mari de divertisment nu mai există, că televiziunile oferă programe slabe și ieftine și că cele mai bune show-uri tv sunt cele preluate de la ruși. Când piața de publicitate e săracă precum cea din Moldova există o problemă uriașă. Media din Moldova o are, doar că pe nimeni nu interesează asta…

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților