[ X ]
[ X ]
[ X ]
Institutul de Neurologie și Neurochirurgie – primul beneficiar din RM al sistemului MCloud
15 Iulie

Institutul de Neurologie  și  Neurochirurgie din Republica Moldova  a transferat   Sistemul Informațional Spitalicesc în sistemul MCloud, care este creat în baza tehnologiei cloud computing de Centrul de Guvernare Electronică în comun cu Centrul de Telecomunicații Speciale. Astfel, INN este prima instituție medicală din Republica  Moldova care beneficiază de  sistemul MCloud, transmite CURENTUL.

„Implementarea noului concept MCloud, ne va oferi un șir de avantaje, ceea ce înseamnă o siguranță mai mare în securitatea informațiilor cu privire la datele personale ale pacienților și un volum de memorie mult mai mare de stocare a acestor date”, a declarat Directorul general IMSP INN, Andrei Uncuţa.

Potrivit sursei, în  Republica Moldova cloud computing este o soluţie nouă  ce vizează utilizarea resurselor informatice externe, reprezentând un ansamblu de servicii de calcul, aplicaţii, acces la informaţii şi stocare de date, prin intermediul Internetului. Implementarea acestui sistem aduce un şir de avantaje, precum: eficientizarea resurselor, creşterea calităţii managementului datelor și nu în ultimul rând, creşterea securităţii informaţionale.

Concomitent cu trecerea la platforma tehnologică MCloud, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, a implementat printr-un proiect–grant: Sistemul Informațional Medical modular – HOSPITAL MANAGER SUITE în cadrul Strategiei Naționale. Sistemul HMS permite eficientizarea activității medicale și cuprinde în sine direcțiile de bază ale activității medicale, precum gestiunea sectorului spitalicesc, de ambulator, activitatea laboratoarelor clinic și biochimic și activități farmaceutice.

Datorită rezultatelor cu o dinamică exponenţială a implementării Sistemului Informațional Medical Hospital Manager, a fost aprobat proiectul de transfer tehnologic în baza cărui a fost achiziționat Sistemul Informațional de imagistică medical – IQPACS. Acest sistem acoperă compartimentele de radiologie și imagistică și se integrează perfect cu sistemul existent Hospital Manager Suite. Este o inovație cu o utilitate practică pentru eficientizarea procesului complex de diagnosticare și tratament al pacienților.

CURENTUL.md precizează că INN este unica instituţie curativ-profilactică specializată, care asigură asistenţă medicală înalt calificată la etapa de staţionar şi policlinică pacienţilor cu maladii ale sistemului nervos. Aceasta include staţionarul cu o capacitate totală de 170 de paturi şi constituie baza metodică a două clinici universitare: Clinica Neurologie şi Neurochirurgie şi Policlinica cu cabinetele consultative şi serviciile medicale complimentare de diagnosticare.

Inapoi la arhiva noutaților