[ X ]
[ X ]
[ X ]
Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” marchează 13 ani de activitate
9 Septembrie

Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” (CTS) își serbează cea de-a 13-a aniversare de activitate, timp în care provocările au fost la ordinea de zi, activitatea sumîndu-se cu  performanțe și realizări remarcabile în domeniul sistemelor info-comunicaționale de stat a Republicii Moldova.

În prezent Centrul de telecomunicaţii speciale este operatorul sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii ale Guvernului Republicii Moldova, prestînd servicii în domeniul tehnologiilor informaţionale şi de asigurare a securităţii informaţionale. În activitatea sa Întreprinderea este orientată spre dezvoltarea tehnologiilor informaționale și asigurarea funcţionării şi dezvoltării sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate.

Pe parcursul celor 13 ani de activitate, CTS a sumat o serie de realizări remarcabile la nivel național,  precum automatizarea activității instanțelor judecătorești, prin intermediul sistemului PIGD, deservirea echipamentelor speciale a centrelor de BAC, crearea și deservirea Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere, deservirea tehnico-tehnologică a platformei tehnologice guvernamentale comune ”MCloud”, implementarea soluției Microsoft Lync și telefoniei IP pentru modernizarea tehnologică a Parlamentului dar și implementarea Semnăturii Electronice  pentru a corespunde ultimilor tendințe la nivel statal și a eficientiza schimbul electronic securizat de informații.

De asemenea, anul curent s-a remarcat prin diversitatea proiectelor implementate, precum lansarea aplicației Moldsign2; implementarea Sistemului Conferință video pentru Departamentul Instituțiilor Penitenciare, și cele în curs de implementare, precum Sistemul  infrastructura de comunicații care asigură conexiunea între fiecare oficiu teritorial al MAI și sediul central,  asigurînd securitatea și transparența informației;  suport în crearea infrastructurii MCloud faza 2 în colaborare cu Centrul de Guvernare Electronică, avînd drept obiectiv eficientizarea și modernizarea securității datelor guvernamentale.

Potrivit Directorului general al Î.S. ”Centrul de telecomunicații speciale”, Serghei Popovici: ”În acești 13 ani, obiectivele Centrului de telecomunicaţii speciale au fost orientate spre dezvoltarea continuă a sistemelor informaționale și de comunicații dar și funcționarea eficientă a mecanismelor de Guvernare electronică pentru a corespunde rigorilor internaționale. Referindu-ne la complexitatea acestor proiecte, specialiștii CTS, zilnic, depun eforturi maxime, obținînd rezultate remarcabile.”

Reamintim că Î.S. ”Centrul de telecomunicații speciale” a fost creat în baza Hotărârii de Guvern nr. 735 din 11 iunie 2002 „Cu privire la sistemele speciale de telecomunicații ale Republicii Moldova”, în scopul soluționării cerințelor de securitate informațională, asigurării funcționării și dezvoltării sistemelor informaționale și de telecomunicații statale protejate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților