[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul va lansa în 2014 mai multe servicii electronice destinate mediului de afaceri
28 Ianuarie
foto: gov.md

Pe parcursul anului 2014, Guvernul va lansa un șir de servicii electronice destinate mediului de afaceri. Acestea au fost prezentate ieri în cadrul unei ședințe comune dintre reprezentanții instituțiilor statului, a comunităţii donatorilor și ai mediului de afaceri, transmite CURENTUL.md.

Potrivit unui comunicat al Execvutivului, serviciile care umrează a fi lansate sunt următoarele: e-factura fiscală (februarie 2014), registrul electronic al controalelor de stat (martie 2014), e-autorizaţii de transport (iulie 2014), e-autorizaţii de folosinţă a apei (iulie 2014), serviciul de vămuire electronică fiind deja lansat şi în fază de pilotare.

De asemenea, în acest an se va începe digitizarea altor servicii, cum ar fi sistemul e-ANSA, privind managementul activităţii de supraveghere import-export în contextul asigurării cerinţelor sanitare şi fitosanitare; un sistem informaţional pentru înregistrarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a imobilului, de e-achiziţii publice, dar şi crearea sistemului informaţional „e-Autorizaţii de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza ghişeului unic”.

Totodată, Guvernul a demarat implementarea platformei de interoperabilitate, care va facilita schimbul de date dintre autorităţile publice şi va contribui la oferirea serviciilor publice de calitate, inclusiv în format online.

În prezent, Executivul oferă mai multe servicii electronice destinate mediului de business: e-Servicii fiscale, e-Licențiere, e-CNAM, e-CNAS. De asemenea, au fost aplicate mai multe platforme de e-guvernare: Mpay, Mpass, MCloud, Semnătura Digitală Mobilă, reutilizate la nivel sectorial pentru a oferi servicii electronice cetăţenilor şi businessului în diverse domenii. Acestea sunt deschise pentru reutilizare şi de către sectorul privat pentru a facilita transformare digitală a economiei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților