[ X ]
[ X ]
[ X ]
Femeile au un rol tot mai important în sectorul TIC
24 Aprilie

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeilor în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, și cu această ocazie, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a organizat o videoconferință regională. La aceasta au participat reprezentanți ai sectorului TIC din Republica Moldova, Rusia, Belarus, Ucraina și Kîrgîzstan, transmite Curentul.md

În prezent, domeniul TIC se dezvoltă cel mai dinamic. În Republica Moldova sectorul TIC asigură 8% din PIB și eforturile Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor sunt orientate pentru îmbunătățirea acestor indici și dezvoltarea unei societăți informaționale moderne, unde soluțiile TIC să fie puse în serviciul cetățeanului.

În cadrul seminarului, președintele UIT, Hamadoun Toure a menționat că femeile au un rol tot mai important în sectorul TIC și le-a îndemnat să persevereze pe calea aleasă, întrucît domeniul TIC oferă un teren propice pentru relansarea economică a țării și femeile, de rînd cu bărbații, participă activ la acest proces.

„În Republica Moldova avem exemple concludente cînd doamnele reușesc să se afirme în sectorul TIC. Principalul este să acredităm ideea că sectorul TIC nu este un domeniu destinat preponderant bărbaților. Și femeile au un cuvînt greu de spus în acest sens”, a spus managerul Centrului moldo-coreean de Informare și Acces, Ana Bradu.

Sectorul TIC reprezintă nu atît programe sofisticate, cît spirit creativ și soluții inovatoare. Deși în acest domeniu predomină deocamdată băieții, fetele trebuie motivate să aleagă o carieră în IT prin includerea TIC în programul școlar, organizarea unor parteneriate între instituțiile de învățămînt și companiile private,  este de părere președinta Institutului pentru o Guvernare Deschisă, Veronica Crețu.

În prezent, în lume în sectorul TIC activează 7 milioane de oameni, dintre care 30% sunt femei.

Ziua Internațională a Femeilor în domeniul TIC a fost instituită la inițiativa Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor pentru crearea unui mediu global, ce încurajează femeile să aleagă o carieră în sectorul tehnologiei informației şi comunicaţiilor.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților