[ X ]
[ X ]
[ X ]
CTS marchează Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale
15 Mai

La data de 17 mai, împreună cu întreaga comunitate internațională, Î.S. ”Centrul de telecomunicații speciale” (CTS) marchează Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Scopul celebrării acestei zile este sporirea gradului de conștientizare a posibilităților pe care tehnologiile informaționale și de comunicații (TIC) le pot aduce societăților și economiilor, precum și progreselor din domeniul digital. Este important de menționat că în anul 2015, Ziua internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale este marcată sub genericul „Telecomunicațiile și TIC: forțele motrice ale inovației”, transmite CURENTUL.

Această zi este consacrată semnării, în anul 1865, a primei Convenții Internaționale a Telegrafului și creării Asociației Internaționale a Telecomunicațiilor. Anul acesta, Asociația Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) marchează 150 de ani de la fondare. Timp de un secol și jumătate, ITU a fost în centrul progresului în domeniul comunicațiilor – de la renumitul telegraf până la lumea modernă de sateliți, telefoane mobile și internet. 150 ani este doar un scurt interval din istoria omenirii. Cu toate acestea, cei 150 ani au fost extraordinar de importanți în ceea ce privește progresul înregistrat. Una dintre cele mai remarcabile descoperiri a fost creșterea incredibilă atât a vitezei cât și a varietății comunicațiilor. La început a fost inventat telegraful și telefonul, apoi a apărut radio și televiziunea, urmată de comunicații prin satelit și internet – care reprezintă o nouă eră de conectivitate în secolul XXI.  Odată cu acest progres, păstrarea în funcțiune a infrastructurii Internetului și protejarea împotriva atacurilor infractorilor virtuali a devenit o importanta majoră.

Astfel, asigurarea securității sistemelor informatice și a datelor transmise prin intermediul acestora, a devenit o obligație pentru fiecare instituție prestatoare de servicii comunicaționale și nu numai. Această sarcină este o preocupare majoră pentru toți actorii implicați, atât statali cât și nonstatali, ținând cont de interesele complementare în acest domeniu.

Centrul de telecomunicații speciale ocupă un loc important în sectorul asigurării cu resurse telecomunicaționale a Guvernului Republicii Moldova privind implementarea și dezvoltarea soluțiilor contemporane avansate în domeniul tehnologiilor informaționale și asigurarea securității informaționale a acestuia.

În acest context, cu ocazia zilei profesionale a celor care activează în domeniul Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, Directorul general al Î.S. ”Centrul  de telecomunicații speciale” adresează tuturor colegilor şi partenerilor săi felicitări cordiale, și le dorește mari realizări în dezvoltarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în serviciul cetățenilor Republicii Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților