[ X ]
[ X ]
[ X ]
CTS a participat la Conferința internațională pentru comunicare „Rockit Regional Digital Communication Summit”
8 Februarie

Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale” a participat la prima și cea mai mare conferință de comunicare digitală pentru țările Europei de Est „Rockit Regional Digital Communication Summit”, organizată în premieră în Republica Moldova în perioada 5-6 februarie curent, transmtie CURENTUL.

Evenimentul a fost structurat în două sesiuni tematice:

1. „Inovațiile Digitale și Principiile Antreprenoriale”, panel care vizează digitalizararea guvernamentală și informațională, comunicarea politică, transformările digitale, idei de afaceri, inteligența artificială etc.

2. „Comunicarea Digitală – Instrumente și Practici”, dimensiune care se referă la vizualizarea datelor, trenduri în comunicarea online, și altele.

În cadrul sesiunii dedicate transformărilor digitale în Guvern, șeful Centrului de certificare a cheilor publice, Ionel Nicolenco, alături de reprezentanții CGE și ai Ministerului de Justiție, a vorbit despre semnătura electronică, menționând că fiecare persoană ce a utilizat vreodată internetul sau a auzit de SSL sau TLS, a interacționat, fără să știe, cu procese care implică principiile semnăturii electronice.

„Semnătura electronică este un instrument extrem de utilizat, matur și sigur. Ea ne oferă posibilitatea de a ne asigura că informația pe care o reprezintă este intactă, nu a fost alterată, iar expeditorul declarat poate fi identificat.”, a specificat Ionel Nicolenco.

De asemenea, a fost menționat că impedimentele create de birocrație, cum ar fi deplasarea la sediul prestatorului sau așteptarea în rând, pot fi înlăturate prin utilizarea semnăturii electronice. Actualmente, datorită inovațiilor din domeniul tehnologiilor informaționale, procesele de depunere sau obținere a documentelor pot fi eficientizate prin utilizarea pachetului „Semnătura electronică”.

Șeful Centrului de certificare a cheilor publice, Ionel Nicolenco, a menționat că datorită utilizării mecanismelor criptografice avansate, semnătura electronică este mult mai sigură decât cea olografă, iar pentru aplicarea semnăturii, utilizatorul trebuie să dețină însuși dispozitivul criptografic și să cunoască PIN-ul, analogic cardului de credit.

Ionel Nicolenco a specificat care sunt avantajele utilizării semnăturii electronice pentru cetățeni, companii, dar și stat, exemplificând următoarele beneficii:

  • Eficiența și economia prin înlăturarea suportului de hârtie;
  • Simplitatea în identificarea și validarea acestui document – este mult mai ușor să găsești un document electronic într-un sistem informațional, decât pe suport de hârtie într-o arhivă;
  • Transparența și siguranța – spre deosebire de un act semnat pe hârtie, un document semnat electronic nu mai poate fi alterat, modificat fraudulos, iar semnatarul nu poate nega că semnătura îi aparține.
Inapoi la arhiva noutaților