[ X ]
[ X ]
CONCLUZII: În presa moldovenească domină femeile
24 Februarie
foto: everydayjournalism.com

În redacțiile instituțiilor mass-media din R. Moldova sunt angajate în funcție de reporter mai multe femei decît bărbați – în jur de 70% din reporteri sunt femei. În același timp, bărbații ocupă în ierarhia redacțională mai mult funcții de conducere (directori, redactori-șefi) sau funcții tehnice (designeri, specialiști IT).

După cum relatează CURENTUL, acestea sunt concluziile unui raport privind egalitatea de gen în presa scrisă și cea on-line.

Evoluatorii susțin că femeile sunt prezentate de mass-media mai rar decît bărbații în spațiul public, adică la evenimente, ședințe și în exercitarea funcțiilor publice.

În același timp, redacțiile se plîng că femeile-experte în diferite domenii sunt puține și mai greu de convins să participe în diferite emisiuni sau să apară în presă. Cînd relatează despre femei, jurnaliștii aleg să le prezinte preponderent ca persoane cu poziție socială activă.

Ziariștii întîmpină dificultăți în identificarea unor situații, activități care ar arăta exemple de parteneriat de gen reușit atît în viața publică, cît și în cea privată. Exemplele respective ar avea un impact pozitiv asupra schimbării stereotipurilor din societate cu privire la rolul femeii și bărbatului în viața profesională și privată.

Studiul a fost efectuat de Asociația Presei Independente și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor în Moldova (UN Women, cu suportul financiar al Guvernului Suediei).

Adrian Pancu

Inapoi la arhiva noutaților