[ X ]
[ X ]
[ X ]
CJI a lansat o publicație despre piața media din Moldova
9 Aprilie
foto: media-azi.md

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat publicația “Peisajul Mediatic pe anul 2013 în ţările Parteneriatului Estic”, din cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic” (ENP East Media Freedom Watch), care are drept scop evaluarea libertăţii presei timp de doi ani, în baza unor chestionare completate trimestrial de către zece experţi în fiecare ţară din cele şase state ale Parteneriatului, transmite Curentul.md.

Publicația prezintă evoluția din 2013 în domeniul libertății presei atît în Moldova, cît și în celelalte țări membre ale Parteneriatului Estic. Cu privire la audiovizualul din Moldova, publicația se bazează pe Indicele Libertăţii Presei, elaborat trimestrial de CJI cu ajutorul unei echipe de experţi autohtoni, şi conţine, pe lîngă locul ţării în clasamentul libertăţii presei din ţările Parteneriatului Estic, o serie de recomandări pentru dezvoltarea internetului şi a jurnalismului online.

La fel, reprezentanții CJI s-au expus și asupra surselor media online și bloggeri, apreciind că după anul 2009 au apărut mai multe portaluri de știri, ceea ce este un indicator al libertății presei și o diversificare a știrilor. ”Jurnalismul online este în creștere și s-a observat influența bloggerilor”, a spus Cristina Leva, participantă la conferință.

În aceeași conferință de lansare, au fost atinse problemele cu privire la situația din cadrul unor televiziuni din țară. În special s-a menționat postul național de televiziune, unde de mai mult timp este imposibil de ales Consiliul de observatori.

Totodată, s-a apreciat modificarea legislației prin sancționarea cenzurii în presă, precum și s-a atras atenția încă o dată asupra inițiativelor și declarațiilor unor oficiali privind introducerea pedepsei penale pentru defăimarea prin intermediul presei.

Acest peisaj mediatic este disponibil în limbile engleză și rusă, iar în curînd va apărea și o traducere în limba română. Publicația va fi disponibilă la CJI și va fi distribuită atît instituțiilor media cît și autorităților.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților