[ X ]
Ce se va întîmpla odată cu digitizarea televiziunii în RM
7 Martie

În 2006, Moldova a semnat Acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră prin care și-a asumat obligaţia de a trece la televiziunea digitală terestră pînă la 17 iunie 2015. Declaraţia a fost făcută de membrul CCA Nicolae Damaschin în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.

Conform Programului privind tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală sînt preconizate crearea a 6 multiplexe naționale și 2 regionale, iar costul unui multiplex este orientativ 50 mil. lei. „În viziunea mea, e o cifră impunatoare și nejustificată pentru o asemenea tehnologie învechită”, a menţionat Damaschin.

Mai mult, membrul CCA a precizat că această tehnologie va crea un disconfort în rîndul cetăţenilor.

„Populaţia va fi obligată să achiziționeze un echipament tehnic necesar care e și suficient de costisitor, cît și impune la cheltuieli suplimentare și radiodifuzorii. De exemplu, un radiodifuzor va fi nevoit să achite lunar în jur de 25 mii euro pentru a fi difuzat în multiplex”, a adăugat Nicolae Damaschin.

Potrivit acestuia, Republica Moldova trebuie să ţină cont de tendinţele din statele europene, care se orientează la tranziția de la semnalul digital la transmiterea semnalului prin fibră optică.

„Ţara noastră se plasează pe locul 7 între 186 de state ale lumii după viteza de încărcare pe Internet şi pe locul 16 după viteza de descărcare. Peste 60% din gospodăriile din Moldova au internet, iar creșterile în acest domeniu sînt continue, sînt sigur că în 3 ani vom fi o țară conectată  90% la internet. Acest fapt ar trebui să pună pe gînduri implementatorii programului de digitalizare terestră și să-și revadă strategiile”, a conchis membru CCA Nicolae Damaschin.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților