[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCA va sancționa posturile TV. Află de ce!
10 Iulie

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au constatat că majoritatea posturilor TV nu respectă decizia CCA Cu privire la accesul persoanelor cu deficienţe de auz (surde) la emisiunile TV, transmite CURENTUL.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării la capitolul respectării prevederilor Deciziei CCA nr. 21 din 21.02.2008 de către posturile de televiziune ”Moldova 1”, ”Prime”, ”Canal 3”, ”2 Plus”, ”N 4”, ”Publika TV”, ”TV 7”, „PRO TV CHIŞINĂU”, ”Jurnal TV”, ”TVC 21”, ”Accent TV” şi ”Euro TV”, întocmit de Direcţia Monitorizare TV.

Totodată, ei au menţionat că, deşi posturile de televiziune difuzează mai multe ediţii de ştiri pe parcursul unei zile de emisie, nici o emisiune informativă nu este interpretată în limbaj mimico-gestual sau titrată sincron, iar titrele mobile pe care totuşi unele posturi le prezintă conţin informaţii ce nu coincid cu cele citite de ştirist. Membrii CCA au apreciat drept îmbucurător faptul că postul de televiziune ”PRO TV CHIŞINĂU” titrează sincron zilnic o ediţie de ştiri, totodată, a fost subliniat faptul că, în primul rând, postul public de televiziune ”Moldova 1” are obligaţia să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile media audiovizuale.

Aşadar, pentru că majoritatea posturilor TV încalcă dreptul la informare a persoanelor cu deficienţe de auz și nu subtitrează sincron cel puțin un buletin de știri zilnic, membrii Consiliului au decis sancţionarea acestora. Posturile TV:  ”Moldova 1”, ”Prime”, ”Canal 3”, ”2 Plus”, ”N 4”, ”Publika TV”, ”TV 7”, ”Jurnal TV”, ”TVC 21”, ”Accent TV” şi ”Euro TV” au fost avertizate public.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților