[ X ]
[ X ]
[ X ]
APE: Libertatea presei a înregistrat evoluții pozitive în ultimii 4 ani
2 Septembrie

Statul are mecanisme să ajute presa ca să fie independentă, nu e vorba de finanțare, este vorba de a acorda unele mecanisme prin care presa poate să cîștige bani. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) în cadrul unei şedinţe a Clubului de Presă APE, dedicat independenţei presei în Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, transmite CURENTUL. 

Directorul Executiv APE, Victor Chirilă a declarat că, libertatea presei a înregistrat evoluții pozitive, mai ales în ultimii 4 ani.

„Însă trebuie să menționez că în ultimul timp se înregistrează anumite tendințe care pot duce la neliniște libertatea presei în RM, pentru că fără a avea o adevărată libertate în acest domeniu nu putem vorbi de o democrație, nu putem vorbi de capacitatea societății de-a a face niște alegeri corecte în situații dificile pentru țară , de a fi implicată corespunzător în evoluțiile politice și sociale care au loc în țara noastră”, a subliniat Chirilă.

La rîndul său, jurnalista Liliana Barbăroşie, a enumerat cîteva probleme esențiale care există acum pe piața media.

„ Printre problemele esențiale care există acuma pe piața media și care mi se par relevante în aceste condiții este lipsa de transparență în ceea ce ține de proprietatea de presă . O altă problemă care mi se pare relevantă, este dezechilibrul în favoarea surselor media rusești . Iată aceste 2 probleme care au la bază după mine cam aceleași motive, cauze. Astfel, actuale autorități , unii reprezentanți politici ai partidelor aflate la guvernare fac afaceri în media”, a precizat jurnalista.

Totodată, Lina Grâu, Coordonator de Programe APE, a menționat că, cea mai mare problemă este faptul că politicienii nu lasă ca presa să se dezvolte echidistant.

„Acest control, care este acum din partea partidelor politice,  la un moment se poate întoarce cu un efect de bumerang. Statul are mecanisme să ajute presa ca să fie independentă, nu e vorba de finanțare, este vorba de a acorda unele mecanisme prin care presa poate să cîștige bani, presa poate să nu fie impozitată cu TVA, ofere careva facilități la distribuția indiferent de forțele politice. În plus statul ar trebui să facă ordine pe piața publicitară”, a conchis aceasta.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților