Numărul persoanelor pasionate de alpinism în Moldova este mult mai mare comparativ cu cel al profesioniștilor, informează CURENTUL.
Potrivit antrenorului Andrei Hohlov, alpiniștii din Moldova au participat la diverse competiții de pe toate continentele, însă nu au înregistrat careva performanțe, fiindcă acest sport este mai mult o pasiune decât o ocupație zi de zi.
„În Moldova sunt 15 alpiniști profesioniști. În această categorie sunt doar bărbați cu vârsta cuprinsă între 24-55 ani. Însă este și o altă categorie de persoane, amatori care practică acest sport o dată sau de două ori în an, astfel de persoane total sunt 150. În ultima perioadă se observă o dinamică în alpinism , datorită școlii noastre. Însă dacă punem în balanță cantitatea de persoane care au o pregătire înaltă și cantitatea de persoane care merg pur și simplu în munți și fac totul bine fără pericol, atunci ajungem la concluzia că alpinismul devine mult mai răspândit decât profesionist”, a precizat Andrei Hohlov.
Deși unii afirmă că alpinismul este un sport costisitor antrenorul a declarat că depinde de gradul de implicare a sportivilor.
„La noi nu sunt secții sportive de alpinism, dar sunt de escapadă, iar acolo un abonament lunar costă în jur de 150 de lei. Referitor la echipamente, pentru începători ele pot fi împrumutate de la club, dar dacă este vorba despre prețul echipamentului unui profesionist atunci acesta diferă în funcție de destinație. De exemplu poate fi de 100 euro, dar dacă este vorba de a escalada muntele Everest, bineînțeles că este mult mai scump”, a adăugat antrenorul.
De asemenea Andrei Hohlov ne-a vorbit despre ceea ce deosebește alpinismul de alte sporturi și totodată ne-a comunicat care sunt activitățile planificate pentru noul an.
„Pentru anul acesta sunt planificate mai multe escapade, chiar primăvara pentru copii, adulți, ele se organizează standard în fiecare an. Duminică se începe școala de alpinism pentru începători, unde vor fi 15 persoane, care vor practica acest sport pentru prima dată. În alpinism nu sunt atât de importante competițiile ca în celelalte sporturi, dar pregătire sistematică, diverse escalade pe o scară naturală, iar competițiile se organizează mai mult pentru fani”, a menționat Andrei Hohlov.
Natalia Moraru