[ X ]
Moldova – țara festivalurilor! Iată 20 evenimente deosebite unde te poți distra pe parcursul anului!
12 Iunie

În pofida situației economice și politice din țară, Moldova găzduiește an de an cele mai diverse festivaluri. Este un obicei nou la noi, care se transformă într-o tradiție culturală frumoasă. Mai jos găsiți un top cu 20 de festivaluri  la care puteți participa în decursul anului.

  1. Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” – martie

Este unul din evenimentele muzicale cele mai îndrăgite din Republica Moldova, asigurând participarea a numeroşi artişti, sosiţi din zeci de ţări, în cadrul unor spectacole muzicale de toate genurile, susţinute atât la Chişinău, cât şi în alte centre culturale ale ţării. Festivalul Internaţional „Mărţişor” constituie o veritabilă sărbătoare a muzicii şi a primăverii, care încântă iubitorii genului, aducând în prim-plan dragostea şi pasiunea naţiunii noastre pentru artă, cultură şi viaţă, deopotrivă. Anul acesta festivalul a avut un program cu ocazia jubileului de 50 de ani.

  1. Festivalul Internațional de Film „Cronograf” – mai

În mai a avut loc cea de-a XIV-a ediție. Este organizat anual în ţara noastră, la iniţiativa unui grup de tineri cineaşti, care au avut inspiraţia de a lansa manifestarea în anul 2001, bucurându-se cu fiecare ediţie, de tot mai multe aprecieri din partea publicului şi criticilor, deopotrivă.

În prezent, la festival se înscriu cineaşti şi realizatori de filme documentare din lumea întreagă, manifestarea incluzând în program şi mese rotunde, conferinţe şi alte activităţi corelate, menite să favorizeze schimburile de experienţă în acest domeniu, spre deliciul amatorilor genului.

  1. Festivalul „Mai Dulce” – mai

În luna mai a avut loc cea de-a III-a ediție a celui mai dulce festival din Moldova. Evenimentul are drept scop promovarea și păstrarea tradițiilor de patiserie casnică, promovarea brandurilor locale care produc haine pentru copii, susținerea tinerilor artizani şi educarea copiilor să comunice, să negocieze şi să interacționeze cu semenii și adulții. Atmosfera dulce este asigurată de artiștii autohtoni, dar și de peste hotare, care sunt invitați la eveniment.

  1. Festivalul „Cireșele de Trușeni” – iunie

Prima ediție a acestui festival a avut loc weekendul trecut. Organizatorii evenimentului au intenționat să ofere tuturor participanților petrecerea timpului în aer liber cât mai plăcut.

În cadrul evenimentului, vizitatorii au putut savura plăcinte și vin spumant de cireșele, bucate tradiționale și artizanat autentic, cu trușeneni frumoși și istoriile lor cireșare.

Festivalul a fost însoțit de un spectacol muzical la care au participat artiști și grupuri musicale autohtone.

  1. Festivalul de muzică clasică „DescOPERA” – iunie

Weekendul trecut a avut loc prima ediție a festivalului care s-a petrecut la Orheiul Vechi. Specificul acestui festival este posibilitatea de a te delecta cu muzică clasică în aer liber. În cadrul festivalului evoluează dirijori de orchestra cu renume mondial. Spectatorii vor putea savura atmosfera distinsă alături de oameni care apreciază cultura și arta.

  1. Festivalul „Lavender Fest” – iunie

Festivalul este la cea de-a II-a ediție și are loc în satul Cobusca Nouă. Vizitatorii se îmbracă la festival în alb și au parte de o adevărată oază de relaxare: gastronomie, sesiuni yoga, târg de artizanat, sesiuni de masaj în aer liber și chiar înghețată pregătită din levănțică. De asemenea, vizitatorii se pot delecta cu muzică interpretată live de artiști invitați la festival.

  1. Festivalul „La Vatra Plăcintelor” – iunie

Festivalul a avut loc în acest weekend la Cigîrleni, Ialoveni. Cele mai iscusite gospodine au impresionat vizitatorii cu plăcinte făcute după rețetele strămoșești, dar și cu tot felul de bucate. Atmosfera de ospitalitate este asigurată de muzica populară.

  1. Festivalul „Indiei” – iunie

Acest festival a ajuns la cea de-a II-a ediție și va avea loc în Chișinău, Orhei și Anenii-Noi. Spectatorii vor putea urmări cele mai frumoase și captivante show-uri costumate, spectacole de păpuși, programe acrobatice, dansuri indiene, artă marțială, piese dramatice și multe altele. Pe scenă vor urca peste 50 de artiști profesioniști din diferite țări ale lumii: India, Australia, Germania, Rusia, Ucraina, Turkmenistan, Polonia, SUA, Africa de Sud.

În afara de programul de bază al festivalului pentru vizitatorii din Moldova va fi deschis un orășel de divertisment: mehendi – arta picturii indiene cu henna, arta machiajului indian gopi-dots, cursuri de yoga cu instructori profesioniști, restaurant și cursuri de culinărie vedică, vestimentația indiana — sari, fotosesiuni profesionale, dulciuri orientale, literatura vedică, magazin cu mărfuri și bunătăți indiene, tombola cu premii de la parteneri și altele.

  1. Festivalul „Art Labyrint Summer Festival” – iunie

Festivalul de vară Art-Labyrinth este un eveniment anual care are loc în aer liber, în cele mai pitorești locuri din Moldova. Festivalul durează șase zile. Programul este divers – concerte ale muzicienilor locali și internaționali, spectacole de teatru și proiecții de filme, reprezentanții și land art, expoziții de artizanat și numeroase ateliere de lucru, precum și diverse ateliere. Proiectul este non-comercial, fiind organizat datorită entuziasmul unui grup de oameni care cred ca arta si muzica pot aduce schimbări pozitive și inspirație în viața fiecărui om.

  1. Festivalul „iProsop”- iunie

Weekendul trecut a mai avut loc un festival în satul Selemet, Cimișlia. Festivalul iProsop a ajuns la cea de-a II-a ediție. Este un eveniment dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii. Festivalul a reunit peste 50 de meșteri populari din toată regiunea pentru a promova tradițiile și obiceiurile etnice de la sud, legate de portul național, gastronomie, folclor și stilul de viață rural, dar în special – Prosopul – simbol al patrimoniului cultural național.

  1. Festivalul „Ia Mania” – iulie

Cea de-a II-a ediție a festivalului va avea loc la Holercani, Dubăsari. Această manifestare face parte din categoria noilor tendinţe sărbătoreşti de pe meleagurile noastre, promovând cu succes implementarea caracteristicilor portului popular local, în peisajul modernist al universului modei, la scară internaţională.

Ia noastră tradiţională este protagonista evenimentului, dar se bucură de companie pe masură, graţie accesoriilor asortate, pornind de la obiectele de podoabă şi continuând cu eşarfe, poşete sau articole de încălţăminte, create special pentru a se armoniza cu design-ul specific. În cadrul evenimentului va avea loc Concursul de artă murală „Cai Verzi pe Pereți”, dar și „Mândria” – competiție vestimentară, târg de bucate tradiționale, artizanat autentic și „Podul de Flori” unde se oamenii vor povesti tradițiile de lucru.

  1. Festivalul „Berii” – iulie

Cea de-a II-a ediție a festivalului va avea loc la complexul etno – cultural VATRA. În programul celui mai grandios festival se înscriu zeci de concursuri cu bere, sute de artiști pe scena mare, zeci de companii de bere, mii de arome culinare și zeci de feluri de bere, multe activități în teren, Grafitti, Tiroliana, mini Golf, Tir cu Arcul, și multe altele toate concentrate în același context – Festivalul Berii, ediția a II-a. Pe scenă evoluează așa trupe autohtone, dar și de peste hotare.

  1. Festivalul „Medieval” – august

Acest festival a ajuns la cea de-a III-a ediție și în cadrul evenimentului reînvie istoria. Elementele centrale ale sărbătorii de epocă sunt reconstituirea bătăliilor istorice, taberele medievale cu tot ce însemna viața cotidiană: bucătărie, artizanat, meșteșugărit și ateliere de fierărie. Spiritul medieval este susținut și de trupe profesionale de reconstituire istorică din Republica Moldova, dar și de peste hotare, care vor înscena lupte istorice, unde spada și armura erau la ele acasă. Festivalul are loc în Complexul Etno – Cultural VATRA.

  1. Festivalul „La Tomatina” – august

Acest festival are loc la Dubăsarii – Vechi, Criuleni și constă în bătălia cu roșii. Această idee a fost împrumutată de la spanioli și evenimentul se desfășoară cu intrare liberă, în stil pur ecologic, oferind şi un ospăţ cu bucate tradiţionale, concursuri pentru copii şi adulţi, body-painting, muzică, dansuri, premii şi numeroase alte surprize pregătite de organizatori.

  1. Festivalul „Gustar” – august

Anul trecut acest festival a fost amânat din cauza schimbării locației. Organizatorii au promis că în 2016 se vor reveni. Specificul acestui festival ține de gastronomie, dar și de muzică. Festivalul Gustar este o posibilitate de a petrece un weekend plăcut alături de familia unde se pot efectua excursii în zonele istorice (Orheiul Vechi), de a participa la numeroase activități și la târgurile de expoziții.

  1. Festivalul de Operă și Balet „Invită Maria Bieșu” – septembrie

Ediția XXIV a festivalului va avea loc în toamnă. Publicul meloman are ocazia să admire cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Fondatoarea acestui festival este Maria Bieșu, care a reușit de fiecare dată să afirme cultura națională și valorile autohtone.

  1. Festivalul „Ethno – Jazz” – septembrie

Festivalul Ethno – Jazz din acest an va ajunge la cea de-a XV-a ediție. Evenimentul reprezintă un prilej de delectare cu muzică jazz unde se reunesc artiști și grupuri muzicale din întreaga lume. Festivalul propune o nouă formă de comunicare între reprezentanţii diferitelor culturi, sub forma celor mai inovatoare proiecte muzicale de jazz, care nu ezită să experimenteze utilizarea unor instrumente din cele mai inedite,de la cele exotice, până la cele antice sau preistorice. Manifestarea promovează toleranţa şi libertatea personalităţii deopotrivă, desfăşurându-se sub semnul valorilor etice ale societăţii multiculturale.

  1. Festivalul etno – gastronomic „Bostaniada” – septembrie

Festivalul etno-gastronomic „Bostaniada”, ajuns la cea de-a VI-a ediție, se desfăşoară în satul Lozova, raionul Străşeni. Scopul de bază al festivalului este de a susține economia rurală la nivel de comună, prin sporirea veniturilor sătenilor, precum și de a susține agricultorii din Moldova, prin sporirea vânzărilor acestora.

Festivalul va sărbători roadele toamnei precum și splendoarea acestui anotimp, printr-o expoziție deosebită a celor mai mari și ciudați dovleci si bostani, meșteșuguri inspirate din natură, cu muzică etno, paradă, concursuri, jocuri, sculptură in dovleci, arhitectură din bostani, degustări de vin și bucate de casă. Vizitatorii vor veni la festival îmbrăcați în verde, arămiu sau bostăniu.

  1. Festivalul „Mărului” – septembrie

Ediția a IV-a a festivalului se va desfășura la sfârșitul lunii septembrie la Soroca. La eveniment participă toți producătorii de mere din Moldova. Scopul acestui festival este de a promova producătorii autohtoni de mere, a facilita schimbul de experiență și preluarea noilor tehnologii, a familiariza populația cu beneficiile consumului de alimente sănătoase. În cadrul manifestării au loc expoziția și parada producătorilor de mere, se discută despre metodele şi modalităţile de cultivare şi păstrare a recoltei. Festivalul este însoțit și de un program artistic.

  1. Festivalul „Vinului” – primul weekend al lunii octombrie

Ziua vinului este obiceiul de a sărbători sfârșitul recoltării strugurilor și producerea vinului nou în Republica Moldova. În timpul festivității se organizează concursuri-degustări ale vinului produs în anul respectiv, precum și a strugurilor de diferite soiuri. La sărbătoare participă meșteri populari și colective folclorice din mai multe regiuni ale țării.

În timpul festivalului, vinăriile din Moldova îşi expun cu mare fast vinurile pe standuri individuale, care deseori sunt decorate în stil naţional, oferind vizitatorilor posibilitatea de a degusta din produsele lor. Oaspeţii la eveniment pot găsi o gamă largă de vinuri, de la vinuri seci (roşii, albe şi roz) produse conform celor mai noi tehnologii, până la vinuri spumante, dulci şi demi-dulci, vinuri alcoolizate, precum şi vinuri rare “de colecţie”, produse acum 10-20 şi depozitate în vestitele beciuri din Moldova. Chiar dacă perla atracţiei o constituie vinul, zecile de restaurante şi cafenele locale oferă bucate tradiţionale: carne la grătar, plăcinte, alte bucate naţionale, fructe şi deserturi. Festivalul este dominat de colorit local, cu muzică şi dansuri populare şi cu oameni îmbrăcaţi în costume naţionale. Mulţi comercianţi vin să-şi vândă obiectele confecţionate manual. Intrarea la eveniment este gratuită.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților