În toată lumea, obiectele vechi, de anticariat, sunt la mare căutare, chiar dacă prețul de cel mai multe ori este foarte mare. În R. Moldova această tendință se dezvoltă, încet, dar sigur. Actualmente în țara noastră există un singur salon de anticariat. Amplasat în inima capitalei, galeria “RARITET” are în vînzare obiecte rare din porțelan, cărți vechi, tablouri pictate cu ulei pe pînză și icoane. Fiecare din cei care calcă pragul magazinului nu poate pleca cu mîna goală. CURENTUL vă propune un reportaj de la fața locului.
“Această galerie este deschisă la Chișinău de aproximativ doi ani, de oarece s-a constatat că în Moldova nu este nici un salon care s-ar fi ocupat de lucrările pictorilor basarabeni. Toate tablourile, icoanele, cărțile și obiectele din porțelan sunt din colecții particulare a unor oameni de la noi din țară”, a declarat managerul salonului Iurie Vladimir.
El mai spune că lucrările expuse aici se bucură nu doar în rîndul cetățenilor noștri, ci și a oaspeților din alte țări care vin la Chișinău.
“Putem spune că cultura noastră redată pe pînză este cunoscută și apreciată peste hotarele țării noastre”, susține managerul de la “RARITET”.
În galerie sunt prezentate lucrări ale celor mai renumiți și consacrați pictori din Moldova a-i secolului XX, cum sunt: Valentina Rusu Ceban, Igor Vieru, Aurel David, Gleb Sainciuc, Mihai Petric, Elena Romanescu și alții. La fel, aici pot fi găsite și lucrări ale unor pictori anonimi din Vestul Europei.
Responsabilii de la salon spun că obiectele de anticariat se vînd de toate cîte puțin, dar în general se cumpără lucrurile care au o semnificație sau o importanță deosebită pentru cel care achiziționează obiectul. Cel mai bine se vînd tablourile în care sunt redate plaiul nostru, locurile și tradițiile noastre moldovenești.
Managerul salonului, Oleg Filatov, care se ocupă de colectarea cărților, ne-a spus că în acest salon se mai găsesc și cărți vechi, rare, editate chiar la începutul secolului XIX.
„Cea mai veche carte vîndută este din1816 și a fost editată în limba franceză, la Sankt Petersburg. O altă carte este editată în limba română, ediția București din anul 1933, care niciodată nu a fot citită și care putem spune că este „nouă”. Cartea nu este citită deoarece, pe timpuri, cărțile se editau netăiate și necopertate, fiecare își coperta cartea în stilul său, fie în piele sau pînză„, mai spune Oleg Filatov.
Prețurile obiectelor expuse la Galeria „RARITET” variază între 10 și 4 000 dolari SUA, poate și mai mult.
Elena Mocreac