[ X ]
[ X ]
[ X ]
Veste bună în cinematografia moldovenească. Află detalii!
19 Noiembrie

O serie de scurt-metraje „Moldova-Aproape-Departe”, un proiect cinematografic lansat anul trecut, va fi prezentat în premieră pentru producătorii, finanțatorii și distribuitorii prezenți la cel mai mare festival de film din țările baltice – Black Nights International Film Festival, transmite CURENTUL.

Scenariile și autorii celor șapte filme de scurt-metraj au fost selectați și proiectul se află acum în faza de fundraising (colectare de fonduri). Proiectul va fi prezentat în cadrul secțiunii Baltic Event, o platformă de Pitching (co-producții și finanțare), unde vor fi prezentate alte douăsprezece proiecte din diferite țări, selectate de organizatori. Scopul prezentării este de a găsi finanțare și eventuali co-producători pentru proiect.

Festivalul Internațional de Film, Black Nights, din Tallinn, Estonia, a rezervat la ediția curentă un loc special Moldovei.

Astfel, pe 26 noiembrie, pe lângă prezentarea proiectului propus de Brio Film Production (studioul din Moldova, fondat şi condus de Valentina Iusuphodjaeva, producătoarea filmelor lui Igor Cobîleanski), în co-producție cu producătorul Dan Burlac (România) şi Pavel Cuzuioc, producător şi regizor de origine moldav  aflat în Austria , va avea loc şi o prezentare a cinematografiei Moldovenești din ultima vreme. Prezentarea va fi făcută de Dan Burlac, producător şi coproducător la câteva filme realizate în Moldova și Dumitru Marian, producător din Republica Moldova, unul dintre autorii Legii cinematografiei, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova pe 3 iulie 2014.

Prezentarea se axează pe filmele produse în ultimii ani, dar și filme aflate în diverse faze de producție. Pe lîngă filmele propriu-zise, scopul prezentării este de ”a vinde Moldova” în calitate de partener pe domeniul cinematografic și de a atrage producătorii străini să descopere talentele, poveștile și potențialul filmic al spațiului ”din coasta Europei”.

Unul din aspectele vizate, este și perspectiva dezvoltării cinematografiei naționale moldovenești, prin prisma noii legi a cinematografiei și apropierea de UE, marcată de ratificarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților