[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Radu Severin, dansator la nunți: „Scopul nostru la o petrecere este de a asigura veselia, cheful și voia bună”
31 Iulie

Radu face parte din Ansamblul de dansuri populare “Mărțișor” din clasa a V-a, așa că dansurile populare au devenit o adevărată pasiune pentru el și familia sa. Deși în viața de zi cu zi lucrează în domeniul IT, weekend-urile, alături de încă 3 dansatori, inclusiv soția sa, le petrece la nunți, unde depun toate eforturile pentru a reînvia cele mai frumoase tradiții moldovenești. Despre toate acestea, dar și cum sunt nunțile organizate de moldoveni peste hotare, aflați de la Radu Severin, în interviul acordat pentru CURENTUL.

C.: Radu, de cât timp și cum ați început să vă ocupați cu dansul?

R.S.: A fost o simplă întâmplare, zic eu, dar extrem de haioasă. Eram în clasa a V-a. Aveam o colegă de clasă care dansa în Ansamblul de dansuri populare “Mărțișor”.  Într-o zi am avut o discuție despre dansuri și la final m-a întrebat dacă vreau și eu să vin. Am acceptat. După ore, colega mă aștepta să mergem la dansuri. Eu, zărind-o, m-am rușinat și am plecat pe furiș. În drum spre casă m-am întâlnit cu doi băieți, vecini, care plecau la dansuri și le-am zis: „Hai că merg și eu cu voi!”. Ei au zis: „Hai!”. Când am ajuns, am avut marea surpriză să descopăr că era vorba despre același ansamblu unde mergea și colega mea de clasă de care fugisem în aceeași zi. Cu soarta nu te pui, mai ales când e vorba despre fete.

Și iată deja, pot să afirm cu mândrie că, de aproximativ 20 de ani, sunt membru al Ansamblului de dansuri populare “Mărțișor”, conducător artistic Anatol Magdîl.

C.: De unde vine pasiunea pentru dans?

R.S.: Nu suntem o familie de dansatori ca să pot afirma că am moștenit acest talent. Cred că mai degrabă o simplă curiozitate s-a transformat într-o mare pasiune față de dansurile populare, care durează deja de ani buni. Datorită acestei pasiuni mi-am făcut o mulțime de prieteni, am călătorit în multe țări la festivaluri și concursuri și pe lângă asta îmi aduce și un profit financiar, aici mă refer la partea cu nunțile.

severin1_n

C.: Din pozele de la nunți, văd că sunteți patru dansatori. Cum ați ajuns să faceți echipă?

R.S.: Suntem colegi în ansamblu și prieteni în viața de zi cu zi. Am crescut împreună de mici sub ochii dlui Anatol Magdîl. În prezent, avem joburi diferite, ca de exemplu eu sunt specialist IT, iar colegul meu specialist în vânzări, însă cu toții suntem legați de pasiunea pentru dans. Ne întâlnim de trei ori pe săptămână la repetiții, iar sfârșiturile de săptămână le petrecem la nunți.

C.: Cum a fost prima nuntă la care ați fost invitați în calitate de dansatori?

R.S.: Într-o zi la repetiție, dl. Magdîl ne-a întrebat dacă nu dorim să dansăm la o nuntă. Bineînțeles că noi am acceptat provocarea. Da, provocare, pentru că era în anul 2001 și pe atunci nu prea erau în vogă dansatorii la nunți sau cel puțin noi nu aveam nici cea mai mică idee despre ce trebuie să facem, care sunt tradițiile si mai ales consecutivitatea acestora. Am fost 4 perechi de dansatori la o nuntă mare. Am ascultat de moderator și de soacre. A fost destul de greu, dar a fost un început bun.

C.: Acum, cât de des sunteți solicitați să dansați la nunți?

R.S.: Avem un sezon destul de încărcat. Pentru noi sezonul se numără de la perioada de după Paște și până în postul Crăciunului. Astfel, avem nunți aproape în fiecare săptămână, chiar și în postul din iunie și cel din august. În special, lunile iulie și august sunt pline pentru că mulți moldoveni plecați peste hotare se întorc în țară pentru a face nunți, cumetrii și zile de naștere. Pentru această perioadă, avem programări cu un an în urmă.

severin3_n

C.: De multe ori mergeți peste hotare, cum vă găsesc mirii?

R.S.: În ultimii 2 ani am fost la nunți în Dublin (2 ori), Moscova, Barcelona, Paris și deja în mai multe orașe din România, cea mai recentă fiind pe 16 iulie la București. Atât mirii de peste hotare, cât și cei din țară ne găsesc pe internet. Avem anunțuri pe site-urile specifice organizării de evenimente. Avem și o pagină de Facebook. De asemenea, lucrăm și prin recomandări de la prieteni, cunoscuți etc.

C.: Care a fost cea mai memorabilă nuntă la care ați dansat?

R.S.: Cele mai memorabile nunți sunt, de fapt, cele din străinătate. Chiar dacă se află la mii de kilometri de casă, moldovenii păstrează tradițiile. Ei profită de fiecare moment al evenimentului, apreciază munca noastră și dansează până nu-i mai țin picioarele. De fiecare dată când am plecat, am fost întâmpinați cu foarte multă căldură. Am întâlnit oameni curioși să întrebe ce se mai întâmplă în țară, dar și dornici de a ne povesti despre noua lor viață. De exemplu, la Moscova, în ziua nunții, mirii au mers cu limuzina în Piața Roșie, special doar pentru noi, iar la Paris, câțiva moldoveni și-au dedicat toată ziua lor liberă ca să ne arate orașul. De la fiecare nuntă petrecută în afară țării am câștigat prieteni cu care ținem legătura și în prezent.

C.: Ce solicită de obicei mirii la nunțile lor?

R.S.: În primul rând solicită respectarea tradițiilor:  întâmpinarea mirilor, nașilor și părinților cu pâine și sare, podul de flori, prosoapele la nănași, colacul miresei, spălatul mâinilor la nași, colacii și darurile la nănași și socri. La fel este important și momentul artistic: dansurile populare și programul țigănesc. Evident că, pe lângă tradiții, scopul nostru la o petrecere este de a asigura veselia, cheful și voia bună.

13238980_267960673556443_5492705019962477373_n

C.: Am văzut că dansați alături de soția dvs. Cum ați făcut cunoștință?

R.S.: Cu soția mea am făcut cunoștință pe scenă, la o repetiție. Am fost invitat de către conducătorul ansamblului, în care activa Victoria, să dansez la un concert pentru ei. Astfel, au fost aliniate fetele după înălțime și băieții la fel. Când s-a făcut o linie comună pentru a vedea deja perechile, soarta a vrut ca noi să nimerim împreună și să formăm o pereche în dans. Ulterior, după o relație de trei ani, am format o pereche și în viața reală și creștem deja o mică dansatoare de trei ani pe nume Teodora.

C.: Despre tarife: cum sunt stabilite acestea? Cât durează programul dvs.?

R.S.: Prețul este stabilit în dependență de programul ales și desigur de locația nunții. Dacă este înafara Chișinăului atunci se achită suplimentar și transportul, iar dacă este peste hotare se achită biletele de avion și cazarea, în cazul în care este nevoie. Noi suntem la nuntă chiar de la început pentru a întâmpina mirii și până la masa mare, mai exact după ce dansăm colacii la socri, lucrul nostru se încheie.

Atunci când mergem peste hotare avem un program mult mai complex. Lucrul nostru începe încă de dimineață, atunci când mergem cu mirele după mireasă. Avem și conocării personalizate. Colegul Alexandru Mița este specialistul nostru în conocării.

severin2_n

C.:  Au fost careva incidente haioase sau neplăcute? (să zicem neachitarea la timp, să fiți bruscați, v-ați accidentat, etc.)

R.S.: În cei 15 ani de când dansăm la nunți am văzut și am avut parte de multe. Am văzut cereri în căsătorie, la una chiar am și participat ca și complici. Colegul Alex are marele ghinion de a i se rupe pantalonii exact unde nu trebuie și exact în timpul dansului. Avem probleme și cu podelele lunecoase. Fetele au în “arhiva personală” căzături frumoase în timpul dansurilor. A fost și o nuntă la care vorniceii au furat mireasa, au plecat la discotecă și s-au întors peste câteva ore. Mirele era atât de nervos, încât credeam că dacă vine mireasa, o ia la bătaie. La o altă nuntă tinerii au vrut să fure mireasa, iar mirele a reușit să o prindă de o mână. Astfel, vorniceii o trăgeau de picioare, dar mirele de mâini. Tare haios a mai fost momentul, săraca mireasă.

Din seria celor mai puțin vesele face parte momentul când colegul meu Alex și-a fracturat piciorul în timpul dansului. La o nuntă eu avem prins la cizma înăuntru un bold, care s-a descheiat în timpul dansului și m-a înțepat atât de multe ori încât atunci când mi-am scos cizma parcă aveam conturat un tatuaj.

Au mai fost și alte momente deosebite, dar le păstrăm în arhiva noastră.

12743633_1656155674635466_6775258127175728833_n

C.:  Ce sfaturi aveți pentru miri?

R.S.: Să se implice activ în organizarea nunții, să fie atenți la detalii și să profite de fiecare moment al serii, pentru că evenimentul este al naibii de scurt. De fiecare dată când vorbesc cu mirii, îi atenționez că dacă ei nu vor dansa și nu se vor distra atunci nici de la invitați să nu se aștepte la veselie. Dansatorii, moderatorul, muzicanții doar completează seara nunții. Cei care trebuie să emane cea mai mare poftă de distracție sunt mirii.

C.: Vă mulțumim!

Autor: Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților