[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Ana Munteanu- creatoarea poveștilor în nisip!
21 Aprilie

Sand art este o tehnică pe cât de frumoasă, pe atât de interesantă. Despre aceasta am discutat cu sand artist profesionist, Ana Munteanu, care mai este și lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De fiecare dată când își face apariția în public prin intermediul poveștilor pictate în nisip uimește pe toată lumea. Vă invităm să descoperiți universul creativ al Anei Munteanu în interviului acordat pentru CURENTUL.

CURENTUL.md: Ce presupune ,,sand art” și când ați descoperit această tehnică?

Ana Munteanu: ”Sand art” este o tehnică plastică care presupune transpunerea ideilor și gândurilor cu ajutorul nisipului pe o suprafață iluminată. Principiul de bază este de a reda cu ajutorul contrastului de ton și a desenului artistic, diferite scene. Aceste desene pot forma o poveste, dar pot exista și ca imagini unice. Tehnica de sand art ocupă un loc deosebit în arta plastică din anul 1950, iar eu am descoperit-o în anul 2011, atunci când am avut ocazia să fac scenografie de teatru cu ajutorul acestor desene, ele fiind proiectate pe un ecran care forma anturajul spectacolului.

C.: Pentru a realiza aceste picturi este necesar un nisip special. De unde îl procurați? Se găsește și-n Moldova?

A.M.: Pentru această tehnică este nevoie de un nisip special, pe care în mare parte, îl prepar singură. În general, nu există o formulă unică care să explice fracția sau forma acestui nisip. De fapt, eu sunt în permanentă studiere a acestui mijloc plastic, pentru că scopul meu de bază este ca prin intermediul lui să fac desene la fel de expresive și minuțioase precum în pictura de șevalet pe care o practic. Din aceste considerente, este dificil să dezvălui toate dedesubturile acestui material, pentru că fiecare artist are o bucătărie ce îi aparține, iar oamenii pot viziona doar produsul final.

C.: Știu că de obicei artiștii nu-și numără lucrările realizate, fiindcă nu cantitatea este importantă. Totuși, dacă ar fi să numiți o cifră aceasta ar fi de ordinul sutelor sau miilor?

A.M.:  Fiecare poveste în nisip pe care o creez este compusă din mai multe imagini succesive, iar până acum am realizat aproximativ 100 de povești de sand art.

C.: Specialitatea dumneavoastră de bază este pictura de şevalet, desenul şi pictura în ulei, iar cele în nisip le-ați descoperit mai târziu. Totuși care din ele vă este mai aproape de suflet?

A.M.:  Pe parcursul dezvoltării mele artistice, am încercat mai multe tehnici plastice. Pe unele le mai practic, altele au rămas undeva în trecut, iar aceste două tehnici au rămas în sufletul meu ca cele mai importante și nu pot face diferențiere între ele, așa cum o mama nu alege între copiii săi.

C.: Ați participat la ,,Românii au talent”, concurs după care ați primit niște propuneri de colaborare.  Ați putea să-mi spuneți mai exact despre ce proiecte este vorba?

A.M.: De-a lungul timpului, am participat la o serie de evenimente cu show-uri de sand art – festivaluri, prezentări, evenimente private, piese de teatru. În 2014, am fost pe rol de sand master și actor în cadrul spectacolului-performance  ”Gândurile unei nopți de vară”, în regia lui Mihai Țărnă, desfășurat în Franța, la Paris, unde pentru prima dată am desenat timp de 2 ore. Am făcut videoclipuri de sand art pentru mai multe companii și instituții.

C.: Ați avut posibilitatea de-a primi feedback-ul publicului din România și a celui din Moldova la lucrările dvs realizate în nisip. Cine a prezentat un interes mai mare față de aceste lucrări, cei de acasă sau cei de peste Prut?

A.M.:  Bineînțeles că piața culturală de peste Prut este mai mare și există mai mulți consumatori culturali, prin urmare interesul față de activitatea mea artistică este mai pronunțat peste Prut, dar mă bucur de fiecare dată când sunt invitată să particip la evenimente organizate acasă.

C.: La ,,Moldova are Talent” nu doriți să participați?

A.M.:  Odată ce am participat la ,,Românii au talent”…. publicul din Republica Moldova a avut posibilitatea să urmărească acea ediție a emisiunii, iar acum este importantă manifestarea mea ca artist format în domeniu.

C.: Foarte multe persoane declară că arta în Moldova nu este apreciată la justa valoare și mă refer în special la remunerarea artiștilor. Dumneavoastră aveți o experiență bogată în acest domeniu, ați putea să ne spuneți, se poate trăi în țara noastră doar din pictură?

A.M.:  Eu consider că orice muncă mai devreme sau mai târziu este remunerată. Dacă omul depune efortul maxim în ceea ce face și iubește meseria pe care a ales-o, mai devreme sau mai târziu, această muncă îi va aduce roade. Acesta este un adevăr comun și pictura nu face excepție, iar dacă până la urmă nu ești acceptat acasă, întotdeauna se va găsi un loc sub soare în altă parte.

C.: Lucrările dumneavoastră sunt vândute nu doar în Moldova, dar și în străinătate, în România, Cehia. Care este prețul lor și cât de solicitate sunt aceste tablouri? Sunt mai solicitate de cât cei din țara noastră?

A.M.:  Este adevărat că am avut mai multe achiziții peste hotare, dar și la noi există lume captivată de arta plastică. Prețul acestor tablouri depinde foarte mult de perioada de execuție, stil, complicitate și chiar dimensiuni.

C.: Din câte știu, sunteți lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Ce părere aveți de tânăra generație de pictori? Vor rezista condițiilor dificile pe care societatea noastră le oferă artiștilor?

A.M.:  Pe parcursul anilor, am avut mai multe tipuri de studenți, unii talentați, alții muncitori și alții care includ ambele calități. Chiar dacă cei din urmă ar părea că vor continua pe acest drum, oricum și printre acești sudenți există o selecție naturală, deoarece la aceste două calități se mai adaugă și rezistența. Eu cred că noi suntem martorii unui proces de culturalizare ascendent și cei mai puternici vor avea un viitor frumos.

C.: Vă doriți foarte mult o expoziție personală, acesta fiind unul din planurile pentru 2015. Ce alte obiective v-ați stabilit pentru noul an?

A.M.:  Pe lângă colaborările pe care le am în domeniul show-urilor de sand art, lucrez și la o expoziție personală de pictură în Moldova și peste hotare. Obiectivul meu este  să fiu în continuă dezvoltare artistică, indiferent de forma plastică în care se manifestă.

C.: Mulțumim mult. Vă dorim realizări la fel de frumoase ca până acum!

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților