[ X ]
(INTERVIU) Alexandru Plăcintă: Când încerci o tehnică revoluționară, e ca și prima iubire
13 Februarie

Alexandru Plăcintă, cunoscut în Moldova, dar și peste Prut datorită caricaturilor sale, a acceptat să ne împărtășească mai multe din bucătăria acestei meserii, care la prima vedere este una distractivă, dar care uneori l-a supus și unor riscuri.

Despre toate acestea, dar și alte informații referitor la personalitatea sa, descoperiți în cadrul interviului acordat pentru portalul nostru.

CURENTUL.md: Când ați descoperit pasiunea pentru caricatură și-n ce moment ați înțeles că acesta este domeniul pe care doriți să-l îmbrățișaţi?

Alexandru Plăcintă: Pasiunea pentru caricatură sau mai bine zis atracția spre acest gen de artă, am observat-o de pe băncile Colegiului de Arte ,, Alexandru Plămădeală” desenîndu-i pe profesori și colegi în timpul orelor la care mă plictiseam, asigurându-mi dispoziție bună pe tot parcursul zilei. Iar pasiunea față de artă am observat-o de când eram încă copil, în timp ce prietenii jucau fotbal sau prin curte, pentru mine îmi era de ajuns o coală de hârtie și câteva creioane.

C.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră caricatura, este o pasiune sau mai degrabă o sursă de existență?

A.P.: Eu sunt o persoană fericită, deoarece sursa de venit este și ceea ce îmi place cel mai tare adică ,,caricatura,,  pe care o perfecționez mereu și încerc să o fac la cel mai înalt nivel.

C.: Se poate de trăit în Moldova doar din caricatură? V-ați gândit să plecați într-o altă țară să vă dezvoltați afacerea?

A.P.: Doar din caricatură nu, însă dintr-o afacere ce are la bază caricatura, care vine de pe plan internațional se poate, și totul deja depinde de infrastructura afacerii și lucru în echipă și desigur de o gestionare eficientă. Într-un cuvânt încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe.

C.: De ceva timp ați ieșit deja și pe piața României. În Moldova sau România serviciile dvs. au o cerere mai ridicată? Cum explicați acest lucru?

A.P.: Da într-adevăr, la unul din serviciile noastre am început să avem mai multe comenzi din România, dar și din Moldova tot sunt, însă este o tendință bună de peste Prut. Eu mi-o explic că poate este mai mare, banala forță de cumpărare. Însă aici sunt unele contradicții, ca priorități și modă.

C.: Cât timp vă ia realizarea unei caricaturi? Câte tehnici de realizare practicați?

A.P.: O caricatură se realizează de la 4 minute până la câteva zile sau săptămâni (dacă este în ulei pe pânză și include mai multe persoane). Tehnici sunt mai multe ca în creion, pastel, acuarelă, în ulei și multe altele, însă cea mai nouă și solicitată este caricatura digitală.

C.: Până-n prezent aproximativ câte caricaturi ați realizat și care v-a rămas în memorie?

A.P.: Nu le pot ține minte numărul. Așa un indiciu… la un eveniment se realizează în jur de 100 de caricaturi. Sunt foarte multe de numărul miilor. În memorie desigur mi-au rămas primele lucrări făcute în proiectele pe care le lansăm, sau când încerci o tehnică revoluționară, e ca și prima iubire. .

C.: Multe dintre lucrările dvs. au fost adresate personalităților publice de la noi. Au fost situații în care cei care și-au văzut caricatura s-au supărat pe dvs.? Ați avut probleme până acum, că ați ironizat pe cine nu trebuia?

A.P.: Da, într-adevăr avem o serie de lucrări făcute unde protagoniștii au fost politicieni sau oameni cunoscuți din Republica Moldova. Reacțiile în principiu au fost foarte bune ce ne arată că politica nu castrează definitiv simțul umorului. Dar… au fost și amenințări.

C.: În general cu cine este mai dificil de lucrat cu femeile sau bărbații? De ce?

A.P.: Desigur mai complicat este de lucrat cu femeile. De ce? Foarte simplu, sunt cu mult mai complexate, ele nu ies din casă fără să nu-și ascundă identitatea reală. Dar închipuiți-vă ce spaimă le face caricatura, însă noi ne-am adaptat și la asta, așa că fetelor vă așteptăm.

C.: De-a lungul anilor ați fost cu lucrările dvs. la diverse expoziții internaționale. Cum este văzută caricatura peste hotare comparativ cu Moldova?

A.P.: În străinătate caricatura este privită cu alți ochi și iarăși este vorba de complexe și banala frică. Noi am fost zombați de fostul regim sovietic și ne temem de umbra noastră, că din păcate în Moldova toți fac câte ceva ilegal, însă caricatura critică.

C.: Ultimul trend este caricaturistul invitat la nuntă. Cât de solicitat ați fost dvs. la astfel de ceremonii? Aproximativ care este prețul acestui serviciu?

A.P.: Caricaturist la ceremonii este ceva foarte vesel și distractiv, dar în care se include o artă de cea mai înaltă calitate și o amintire pe mulți ani înainte. Depinde desigur și de pictor, ce ține de mine, eu asta o garantez. Este un trend pe care sper să-l îmbrățișeze moldovenii, pentru că chiar ține de bun gust. Prețul este începând cu 250 euro pe 2 ore în care se reușește să se facă în jur de 30 de caricaturi, la mai multe ore desigur este mai ieftin și mereu sunt diferite oferte.

C.: Pe lângă caricatură ce nu știe lumea despre Alexandru Plăcintă? Ce alte pasiuni mai aveți? Cu ce vă ocupați, când nu faceți caricatură?

A.P.: Lumea nu știe că Alexandru Plăcintă poate picta absolut orice însă  față de caricatură simte ceva aparte,  sunt un bun familist (părerea mea), sunt indiferent față de fotbal (cred că și el față de mine ), îmi plac călătoriile, însă din lipsă de timp nu reușesc. În viața de zi cu zi vorbesc multe cuvinte obscene (sunt în trend cu situația din R. Moldova și nu mă laud cu asta) și încă multe altele. Zilnic în afară de caricatură mă ocup cu gestionarea afacerii, marketing și diferite proiecte corporative.

C.: Ce proiecte mai aveți pentru viitor şi ce v-ați mai propus să faceți?

A.P.: Proiecte sunt o mulțime de dezvoltare a afacerii cât și în plan personal. Am lansat de curând o aplicație în AppStore, unde oricine poate comanda o caricatură digitală din orice capăt al lumii. Dorim să lansăm o platformă pentru pictori, dar nu sunt gata să dau acum mai multe detalii.

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților