[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Monumentul „Poeţii Unirii” a fost inaugurat în comuna Truşeni
3 Septembrie

De Ziua Limbii Române, a fost inaugurat monumentul „Poeţii Unirii”, în Truşeni, Străşeni. La eveniment au fost prezenţi personalităţi ai vieţii publice, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, oficiali, senatori, localnici, dar şi familiile regretaţilor Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, transmite CURENTUL.

Lucrarea reprezintă trei busturi ale marilor poeţi ai neamului – Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, realizate de sculptorul Romi Adam.Ideea de a instala la Truşeni ansamblul sculptural îi aparţine lui Vasile Grozavu, preşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca a salutat ideea înălţării acestui monument. De asemenea, acesta a felicitat autorii ideii, dar şi realizatorii acestui proiect. În acelaşi cadru festiv, academicianul Duca i-a înmânat cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Medalia „Dimitrie Cantemir”, preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, România, Ion Dumitrel, pentru susţinerea edificării compoziţiei sculpturale „Poeţii Unirii”, dar şi pentru contribuţiile sale semnificative la promovarea valorilor naţionale.

„Soţia poetului Grigore Vieru, dna Raisa Vieru, s-a bucurat foarte mult că Grigore Vieru nu va fi singur, ci alături de prietenul său Adrian Păunescu, aceştia fiind  parcă protejaţi de geniul literaturii, Mihai Eminescu. Şi pentru familia Păunescu, soţia Carmen, feciorul Andrei şi fiica Ana-Maria, inaugurarea acestei compoziţii este un motiv de mare bucurie, dar şi de mare  responsabilitate, având obligaţia de a duce lucrurile mai departe în felul lor,  în felul în care Adrian Păunescu lucra fie în presă, fie în poezie, fie în viaţa publică”, se menţionează într-un comunicat al AŞM.

Poetul Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, a menţionat că  Limba Română i-a înfrăţit pe aceşti trei mari poeţi, care au fost mari luptători pentru puritatea graiului şi pentru ca Limba Română să stea în capul mesei. „E semnificativ că sunt alături aceste trei mari simboluri ale Limbii Române, limba care ne uneşte”, a conchis Nicolae Dabija.

Adrian Platon

DSC_0619DSC_0605DSC_0702DSC_0776

 

Inapoi la arhiva noutaților