[ X ]
[ X ]
[ X ]
Artista Valentina Rusu Ciobanu împlinește astăzi respectabila vârstă de 101 ani!
28 Octombrie

Una dintre personalitățile marcante ale culturii autohtone – pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, deținătoare a „Ordinului Republicii” și a Ordinului „Meritul Cultural” al României, împlinește astăzi, 28 octombrie, frumoasa vârstă de 101 de ani, transmite CURENTUL.

Cu această ocazie, ministrul culturii, Sergiu Prodan, i-a adresat o felicitare publică artistei.

„Valentina Rusu Ciobanu împlinește astăzi 101 ani! O aniversare care fascinează, în sine, un record de longevitate, pentru oricine. Raportată la chipul și opera Valentinei Rusu Ciobanu, este o aniversare ce ne emoționează și ne face să ne gândim, cu admirație și profund respect, la o viață și la un destin uman și artistic ce cuprinde un secol de istorie. O istorie cu momente tragice care a pus la grea încercare, a distrus și a înfrânt mulți artiști și oameni de valoare, dar Valentina Rusu Ciobanu și-a păstrat harul artistic și demnitatea…

Îmi amintesc tablourile Valentinei Rusu Ciobanu văzute cu diverse ocazii încă în adolescența și tinerețea mea. Mai ales cele în care apăreau chipurile unor scriitori sau artiști cunoscuți – Grigore Vieru, Ion Druță, Ion Constantin Ciobanu, Dumitru Fusu, Aureliu Busuioc –se memorizau impresionând prin culoare, dar mai ales prin forme, prin elementele de pictură naivă și prin detaliile încifrate. Acum realizez că erau atât de diferite pe fundalul celorlalte tablouri cu care intram în contact la ore sau în excursii la muzee. Mi s-a întipărit pe retina ochilor și tabloul de proporții, expus cândva la Muzeul de Arte din Casa Herța – numit Prietenie (1974), și pe care îl asociam cu viața studențească. Era mai curând expresia unui ideal al vieții studențești, tinerii din acel tablou aveau un aer foarte occidental, și ca expresie spirituală, și ca ținută vestimentară, era ceva ce ne doream, într-o perioadă în care blugii erau un produs interzis în comerțul sovietic. Astăzi putem veni oricând la un Mic dejun, expus în sala principală a Muzeului de Artă al Moldovei. Fără îndoială, creația Valentinei Rusu Ciobanu ne-a marcat pe mulți – inconștient în anii fragedei tinereți, asumat și conștientizat, în anii maturizării noastre artistice. Realizez că sunt un om fericit, alături de cei din generația mea, căci avem șansa să fim contemporani și să cunoaștem un om deosebit, o artistă de imensă valoare, cu adevărat de legendă, care ne inspiră prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și l-a împărțit cu cei dragi”, spune Sergiu Prodan, ministru al Culturii.

Valentina Rusu Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala de Arte din Chișinău, iar între anii 1942-1944 a frecventat Academia de Arte Plastice din Iași. Din 1944 până în 1946, a studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău unde i-a avut în calitate de profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale artistei plastice au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională. Pe arena culturală, ea s-a afirmat cu compoziția „La joc”.

Pe parcursul activității sale artistice, pictorița a reușit să adune numeroase distincții, precum: 1974 -Premiul de stat, 1961 – Ordinul „Insigna de Onoare” , 1985 – Artist al poporului din RSSM, Maestru Emerit în Artă, 1966 – Medalia de argint a EREN, 1996 – Ordinul Republicii, 1998 – Premiu pentru intreaga activitate și prosperarea artelor plastice, 2020 – Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele plastice”.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților