[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acordeonistul Ghenadie Rotari: Voi înregistra un CD şi sper la un recital la Chişinău!
26 Ianuarie
foto: pentruea.md

Într-un interviu acordat portalului Curentul.md, Ghenadie Rotari, tînărul acordeonist  cunoscut după concursul televizat de la Pro TV „Românii au talent”, a vorbit despre înregistrarea unui CD,  ce reprezintă muzica și cînd s-a regăsit în ea, cînd va organiza un concert la Chișinău și ce palnuri are pe viitor.

C.: Ce reprezintă muzica pentru dvs. și cînd v-ați regăsit în ea?

G.R.: Muzica pentru mine este un limbaj prin care îmi exprim starea și emoțiile pe care nu le pot reda prin cuvinte, iar acum muzica a devenit un adevărat stil de viață. Nu credeam niciodată că mă voi ocupa de muzică. Îmi plăcea dar nu mă gîndeam la un eventual viitor ca muzician.

Momentul în care am înțeles că vreau să-mi continui viața pe notele muzicii a coincis cu concertul marelui acordeonist francez Richard Galliano și cînd am ieșit din sala mi-am spus că vreau să ajung ca el.

C.: La cîți ani a fost primul debut în scena mare?

G.R.: Primul concert pe o scena mare l-am susținut la 17 ani, într-o sală cu mai mult de 100 de locuri. Asta a avut loc în perioada în care studiam la școală internațională UWCAD din Duino, Italia.

În anul 2009 am fost invitat la Teatrul „Pasolini” din orașul Cervignano del Friuli ca săsusțin un recital și mi s-a spus că toate biletele au fost vîndute, iar teatrul avea 600 de locuri.

C.: Cum v-ați decis să participați la show-ul Romanii au talent?

G.R.: Mereu m-a atras ideea de a participa în show-ul Britain’s got Talent, deoarece este o experiență unicăși o posibilitate de a întilni oameni interesanți și talentați. Cînd am aflat căși în România există un astfel de show, am decis să măînscriu și să încerc. În plus, am mai vrut să demonstrez că instrumentul meu, acordeonul, este și el un instrument solistic folosit și pentru muzică clasică sau modernă, nu doar pentru muzică folk și accompaniment.

C.: Cîte premii ați obținut la concursuri pînă în prezent?

G.R.: De cînd sunt în Italia am participat la foarte multe concursuri internaționale de muzică atît ca solist, cît și în formații de muzică de cameră (ansambluri). La momentul actual am peste 13 premii la diferite concursuri în care au participat nu numai acordeoniști dar si alte instrumente de tradiție clasică, cum ar fi pianul, vioara, arpa, etc.

C.: De ce ați ales să faceți muzică în altă țară și nu în Moldova?

G.R.: Muzica pe care eu o interpretez la concertele mele solistice nu este încă apreciată în Moldova. Eu am găsit un suport și o toleranță deosebită în țările din vest, care vin la concerte de muzică clasică chiar și atunci cînd nu cunosc piesele, dar se interesează și ce se întîmplă în lumea muzicii și a culturii în general.

De obicei foarte puțini oameni într-adevăr reușesc să urmărească ideea muzicală atunci cînd devine mai complexă (o fuga de J. S. Bach, o Sonata clasica de Beethoven, etc.) și mai puțin brilanta (piese mai lente, mai elaborate, fără mii de note pe secundă). Cînd nu mai reușesc să urmărească piesa se plictisesc și probabilitatea că vor mai veni la un concert de acest tip, scade. În alte țări, cum ar fi Germania, oamenii vor să înțeleagă muzica și fac cercetări proprii, citesc literatură muzicală, merg la concerte și în acest fel tind spre muzică.

C.: Ce planuri aveți pe viitor și cînd veți organiza un concert la Chișinău?

G.R.: La moment sunt în Finlanda unde studiez la prestigioasa Sibelius Academy în acest semestru, între timp în februarie mă voi întoarce în Italia unde cu pianista Valentina Vargiu vom înregistra un concert pentru televiziunea națională italiană RAI, iar în martie voi participa la o serie de concerte în duet cu violoncelistul Georgy Gusev și la un alt concert cu o pianistă, la Academia din Liubliana, Slovenia.

La începutul lunii am cîștigat o bursă care îmi va permite sa înregistrez un disc, care va apărea în toamnă, și sper că în curînd mă vor invita să susțin un recital și la Chișinău.

Elena Mocreac

535782_10200890306246980_339632893_n 601019_10201245331682394_1358329995_n 1382267_10202033923396694_2129405892_n 29530_1484318995000_3546153_n

Inapoi la arhiva noutaților