[ X ]
[ X ]
[ X ]
Victor Gaiciuc, președintele Societății de Asigurări ”Acord Grup”: Sper la o democratizare a domeniului asigurărilor
17 Mai

Într-un interviu acordat portalului CURENTUL, președintele companiei ”Acord Grup”,Victor Gaiciuc a vorbit despre problemele de pe piața asigurărilor din R. Moldova și soluțiile pe care le așteaptă operatorii din  domeniu de la autorități, specificul activității societății pe care o administrează în prezent fostul ministru al Apărării, dar și ce părere are despre situația din Armata Națională și cea legată de evenimentele din Ucraina. 

C: D-le Gaiciuc, cum se îmbină domeniul militar cu cel al asigurărilor? Nu regretați cariera militară?

V.G.: Sigur că ”prima dragoste” nu se uită, pentru că profesia de militar, de aviator, este ceva de neuitat, dar totodată trebuie să înțelegem că una ca asta nu poate dura la nesfîrșit. Bineînțeles, că dragostea de aviație, de zbor, a rămas și ea predomină. Voi face totul pentru a-mi păstra această pasiune, însă viața m-a impus să mă conformez situației. Da, în Moldova nu erau avioane pe care eu puteam să zbor, avioane de vînătoare, și atunci am fost nevoit să accept o funcție mai ”terestră”, să spunem așa, unde eu consider că am obținut anumite succese, fiind numit și în funcția de ministru al Apărării. Și în serviciul militar survine un sfîrșit oarecare, după 30 de ani de armată am fost eliberat din serviciu, trecînd în categoria militarilor în rezervă. Pînă la urmă, viața continuă, este nevoie de mișcare, trebuie să mergi înainte. Am avut fericita ocazie de a fi numit și în funcția de ambasador în Regatul Belgiei. Folosindu-mă de cunoștințele și relațiile mele în domeniul militar, am fost preocupat o vreme și de relațiile cu Parteneriatul pentru Pace, fiind numit și în calitate de reprezentant al Moldovei la NATO, iarăși o experiență extraordinară care mi-a rămas în amintire. După revenirea în țară, așa s-a întîmplat că cunoștințele mele în domeniul militar și cel diplomatic nu au fost solicitate de către instituțiile statului, prietenii mei, tot foști aviatori, apropo, care mă apreciau, mi-au încredințat un nou domeniu pentru mine – asigurările. Desigur că am fost nevoit mult să studiez , să consult legislația, să cunosc mai bine domeniul asigurărilor, care, printre altele, este un sector foarte important pentru economia națională. Vreau să menționez că o sumă importantă, mai mult de 1 mlrd. de lei se ”învîrt” în acest domeniu. Cred, că în acest sens pe primul plan este domeniul bancar, însă din urma acestuia se plasează asigurările. Mă bucur că ne menținem și că compania pe care am onoare să o conduc este cotată bine pe piață.

C: Care este situația pe piața asigurărilor, cu ce probleme se confruntă operatorii de pe acest segment?

V.G.: Probleme sunt mai multe. Eu consider că Comisia Națională a Pieței Financiare foarte multe a făcut în vederea restricționării, cel legislativ și reglementării acestui domeniu. Spre regret, tendința aceasta de a monopoliza și, dvs. cunoașteți scandalul cu GRAWE Carat și Moldcargo, efectele lui se fac resimțite și acum. Nu dețin probe pentru a lansa careva acuzații, dar se ”simte” o înțelegere de cartel sau, aș spune așa, se ”simte” un monopol din partea cîtorva companii, care le permite să monopolizeze piața. Nu știm cum vor evolua evenimentele mai departe, dar sunt la curent că Parlamentul a votat în prima lectură o lege privind demonopolizarea pieții de asigurări, inclusiv ”Cartea Verde”, iar ulterior aceasta a fost stopată. Iată, această incertitudine creează unele îngrijorări. Există presimțirea că ”rechinii mari” pot să intervină și în Parlament în această chestiune. Cum se vor desfășura evenimentele este greu de spus, dar sper la o democratizare și în acest domeniu.

C: Cîți operatori activează pe piața asigurărilor din R. Moldova?  

V.G.: Pare-mi-se 17. Nu este un secret, sunt datele statistice. Dar în 2010 erau 25 de companii și iată acum 17, deci încetul cu încetul se reduce acest număr. Este și un proces normal, totodată, acele companii care nu pot face față cerințelor sunt nevoite să-și sisteze activitatea. Dacă în 2010, cînd mi-am început eu activitatea, fondul statutar al oricărei companii trebuia să fie de 9 mil., pe urmă – 12 mil. La moment, capitalul minim statutar este de 15 mil. Și cred că aceasta este normal, pentru ca clientul, cetățeanul să fie sigur că asigurîndu-se la această companie ea nu va dispare în cîteva săptămîni și va fi nevoit să caute cine îl va despăgubi. Trebuie să existe încrederea în companii puternice, capabile să-și onoreze obligațiunile și totodată să se dea posibilitatea să există diversificare, alegere, să nu există doar o singură companie care să dicteze politica de prețuri, primele ș.a.m.d.         

C: Care este domeniul de activitate al Societății de Asigurări ”Acord Group”? Cine sunt clienții dvs.?

V.G.: Compania ”Acord Grup” activează pe piață din 2002. În primii 10 ani s-a ocupat de asigurările în domeniul aviației și eram, practic, una din primele companii care presta acesta servicii. Din 2011, de către acționarii companiei, a fost luată decizia de a diversifica portofoliul, de a crea mai multe condiții pentru clienți, de a acorda asistență și în domeniul asigurărilor auto, imobiliare, acum, iată, am primit licență de a acorda astfel servicii și în domeniul agriculturii. Ne străduim să oferim servicii de asigurări în toate domeniile care sunt permise în R. Moldova, pentru a crea confortul necesar tuturor clienților noștri. Aceasta este deviza noastră!

În 2013, volumul de prime în domeniul aviației la noi este de 45-47%, restul fiind asigurări medicale, imobiliare, auto, CASCO etc.

În ceea ce privește clienții, pentru noi este important fiecare client, dar avem clienți stabili cu care colaborăm mai mult de zece ani. Aceștia sunt Valan International Cargo Charter, Lafarge Ciment, Moldcell, Vispas și multe alte companii.

C: Dvs. activați și în sectorul obștesc, sunteți președintele Uniunii Ofițerilor din R. Moldova. Cum vă reușește să îmbinați atîtea domenii?

V.G.: Vă spun sincer, este foarte complicat și aceasta din lipsă de timp. La moment, am încă acea energie, putere, să alerg peste tot ca să le reușesc pe toate. Și eu, singur pe mine, mă îndemn ca repede-repede să le fac pe toate. Dar timpul este limitat, avem doar 24 de ore și mai trebuie de odihnit, dar, vă spun sincer, ai o plăcere cînd faci niște lucruri frumoase, cînd ajuți ofițerii. Cum n-ar fi, mai mult de 30 de ani, i-am dedicat armatei, 31 de ani am fost ofițer. Am fost educat că ofițerul este un om cinstit, care își iubește Patria și își respectă jurămîntul militar. Și toate acestea sunt îmbibate în fiecare moleculă a organismului, trăiești astfel, și mai există și o prietenie între noi. De aceea am acceptat această funcție, fiind invitat, propus și în cele din urmă votat în calitate de președinte al Uniunii Ofițerilor. Activitatea asociativă îmi ia mult din timpul meu, dar mă strădui să fac acest lucru în afara orelor de serviciu. Sarcinile noastre sunt foarte simple: educarea militar-patriotică, inclusiv a tineretului, pentru că vedeți și voi care este situația din regiune, și totodată protecția socială și juridică a militarilor, fiindcă eu, ca fost ministru, ca general, am o pensie, dar un căpitan care nu a avut o funcție mare are o pensie mult mai mică, ce nu-i permite să-și rezolve problemele. Sunt probleme și de sănătate la veterani, mai ales la cei din timpul celui de al doilea război mondial și noi intervenim. Cîteodată ne străduim să ajutăm și financiar, intervenim pe lîngă instituțiile de stat: Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca să-i ajutăm pe cei aflați într-o situație dificilă. Și prin intermediul companiei ”Acord Grup” oferim în unele cazuri ajutor. Chiar acum recent cu ocazia zilei de 9 mai am oferit susținere morală și financiară, poate un pic simbolică, dar bucuria și lacrimile din ochii veteranilor este cea mai mare recunoștință.

C: În ultimii 20 de ani aproape că a decăzut statutul militarului în societatea noastră. Mai are nevoie R. Moldova de profesia de militar?

V.G.: Nici nu se discută, R. Moldova are nevoie de militari. În privința scăderii statutului lor, aveți dreptate: atîta vreme cît e pace și liniște, încetul cu încetul lumea uită și statutul militar decade. Ia, uitați-vă acum în Ucraina, care e statutul cetățenilor din rîndul forțelor armate. Cum apare probleme în țară, statutul militarului crește în proporție geometrică. Era și o campanie informativă ”Toți să susținem armata!”, ”Să susținem financiar armata Ucrainei”, exact așa și noi. Consider că noi, încetul cu încetul, trebuie să ridicăm statutul militarilor, fiindcă,  cînd apare momente de criză, noi apelăm la protecția armatei naționale, la ostașii care sunt gata să-și dea viața pentru integritatea, pentru independența țării. Bine, ei vor face aceasta, dar și noi trebuie să contribuim. Trebuie să conștientizăm că aceștia sunt oamenii care 24 de ore sunt la dispoziția comandantului să ia arma în mîini și să se ducă pe cîmpurile de luptă, și să-și dea viața dacă trebuie. Să nu pună întrebări ”De ce eu?”, dar să ia arma și să meargă înainte, să stea în tranșee.

Iată de ce, la ei trebuie să fie salariul mare, de ce trebuie să le dăm apartamente, să beneficieze de facilități medicale. Spre regret, cînd este pace și liniște, noi uităm de aceasta. Imediat cum apare pericolul față de independența, integritatea și suveranitatea țării, noi ne punem întrebarea ”Dar noi suficient finanțăm acest domeniu?”, ”Avem noi destule cadre militare?”. Observ că în ultimul timp conducerea țării tot mai des și mai des acordă atenție Armatei Naționale.

C: În calitatea dvs. de pilot, de ministru al apărării, de diplomat în cele din urmă, cum apreciați situația politico-militară din țară? Suntem noi gata să facem față unor situații similare care au loc în Ucraina, de exemplu?

V.G.: Este complicat de răspuns la această întrebare pentru că permanent se schimbă situația, după cum observați, atît în Ucraina, cît și la noi, însă eu vreau sa menționez că funcția principală a armatei este apărarea integrității teritoriale și suveranității țării. În Ucraina și în Moldova situația se poate tensiona sau detensiona din cauza problemelor interne, în care ar trebui să se implice mai mult Ministerul de Interne. Și mai mult ar trebui să se implice, consider, guvernarea – cînd ea nu creează condiții normale de dezvoltare a cetățenilor, de trai, atunci și apar problemele. Iar dacă apar probleme pe interior este foarte complicat să le rezolvi, pentru că eu îmi dau seama că acelui ostaș al armatei ucrainene căruia i se ordonă să ia cu asalt un oraș, tot al țării sale, în care locuiesc numai cetățeni ai Ucrainei, îi vine greu să ia o decizie. Da, am auzit cu toții de acuzațiile ce planează asupra Rusiei, de pro-ruși, pro-ruși, pro-ruși, dar nu avem deocamdată, la moment, nici o persoană capturată care să fie cetățean al Rusiei, venit din exterior în acele raioane. Iată, în așa momente este complicat pentru armată. Cu toate că în Constituția R. Moldova este stipulat că, pe lîngă sarcinile armatei de apărare a țării, a integrității, suveranității și independenții țării, trebuie să apere și democrația constituțională. Și aceasta îi permite Comandantului suprem al armatei sau ministrului Apărării să implice Armata Națională în apărarea democrației constituționale în R. Moldova. Tare sper că nu vom ajunge la acea situație cînd vor izbucni revolte în careva raioane, regiuni ale R. Moldova. Asta depinde de înțelepciunea guvernării, președintelui și a Guvernului. Acestea sunt trei instituții care sunt obligate să mențină pacea și liniștea în societata, inclusiv de pregătirea, instruirea și ridicării prestigiului forțelor armate. Dar, în afara izbucnirii unor revolte ale cetățenilor și situații instabile, pot exista și structuri criminale, criminali, care pot fi nimiciți, inclusiv cu ajutorul Armatei Naționale.

C: Și Armata Națională are capacitatea de a se opune unor riposte?

V.G.: Totul este în comparație. Eu des aud că noi trebuie să pregătim armata, să dăm riposta armatei ruse. Trebuie să fim realiști că capacitățile armatei Federației Ruse și ale noastre sunt diferite. Dar eu vreau să menționez un singur lucru: dacă armata și poporul sunt uniți, atunci nici armata Federației Ruse, nici armata SUA, nici orice altă armată nu va fi capabilă să cucerească acest popor. Dacă vom fi uniți, vom avea un ideal comun, ne vom apăra împreună -, dar atunci cînd noi avem diferite idealuri, suntem o societate divizată – , atunci orice armată, oricît de pregătită, va fi incapabilă să mențină țara în frontierele sale. Cu toate că, eu nu văd acel pericol în R. Moldova, în acea măsură în care o interpretează alți experți, politicieni etc. Consider că sunt toate premizele și posibilitățile de a duce o politică înțeleapta folosindu-ne de statutul nostru de neutralitate, de a continua cursul nostru european, dar totodată este important de avea relații prietenești, strategice cu Federația Rusă, nu doar la nivel de declarații, dar și la nivel de acțiuni. Trebuie să fim foarte atenți și la declarații, fiindcă prin declarații se iscă și neînțelegeri de orice gen.

C:  Dacă ar fi sa faceți niște recomandări noului ministru al Apărării, care ar fi ele?

V.G.: Este foarte complicat, pentru că am fost ministru al Apărării 10 ani în urmă(2001-2004). Atunci era o altă conjunctură politică, aveam o altă susținere, era puțin diferit. Sunt ferm convins că actualul ministru Troenco are mulți consilieri care îl vor îndruma, unicul lucru pe care mi-aș permite să-l spun este că armata, militarii, ostașii sunt acei oameni care cu jertfire de sine sunt gata să-și dea viața pentru țară. El trebuie ca un tată să aibă grijă de ei, pentru că militarii văd în persoana lui acel om care o să-i apere, o să-i ajute în orice situație, care nu ar fi. Și atunci totul va fi bine.

C: Vă mulțumim pentru interviu și vă urăm succese.  

Text: Adrian Pancu  
Video şi foto: Andrei Boguş          

 

Inapoi la arhiva noutaților