[ X ]
Un proiect de 1,2 milioane de euro va fi lansat astăzi la Ungheni
21 Aprilie

Astăzi, la Ungheni va fi lansat Proiectul „Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică pentru Clădirile Publice-REEPB”. Proiectul este  implementat de ASSA „ASSTREIA”, beneficiar fiind Primăria oraşului Ungheni, transmite CURENTUL.

Acțiunea are o durată de 36 luni şi este finanţată de Uniunea Europeană prin intermediul programului SUDeP. Uniunea Europeană  oferă o finanțare de 71,5% din costul total al proiectului, care reprezintă 1,2 milioane de euro. Restul sumei va constitui contribuţia Primăriei oraşului Ungheni.

Precizăm că, dezvoltarea eficienţei energetice şi a energiei renovabile este unul din aspectele cheie pentru o dezvoltare economică stabilă şi durabilă a ţării. Uniunea Europeană continuă să acorde Republicii Moldova un sprijin important în acest domeniu.

În acest an, prin intermediul programului SUDeP au fost selectate 7 localități, care vor primi un grant de 2,2 milioane de euro pentru dezvoltarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. Oraşul Ungheni este unul din beneficiarii direcţi ai acestui grant.

Proiectul „Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică pentru Clădirile Publice” prevede reabilitarea grădiniței nr.11 „Licurici” din Ungheni. Astfel, este prevăzută construirea unei centrale geotermale și instalarea panourilor solare, care vor permite o economie semnificativă la întreținerea acestei instituții şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) pînă la 100%.

De asemenea, blocul va fi termoizolat integral cu materiale de înaltă calitate. Proiectul va îmbunătăţi condiţiile de cazare și educare a peste 375 de copii şi 56 de angajaţi din grădiniţă şi va asigura cu energie electrică fotovoltaică localitatea.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților