[ X ]
[ X ]
Tinerii antreprenori din mediul rural pot solicita jumătate de milion de lei pentru afacerea lor
14 Mai

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a lansat astăzi componenta de finanțare a tinerilor antreprenori în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-climatică Incluzivă (IFAD VI), transmite CURENTUL.

Potrivit ministrul Agriculturii, Ion Sula, valoarea totală a programului este de 12,1 milioane de dolari SUA, dintre care 4 milioane este grant oferit de Guvernul Danemarcei.

„Prin acest program urmărim atragerea tinerilor fermieri să învestească în diferite afaceri din agricultură şi domeniile conexe ale acesteia”, a declarat demnitarul.

Victor Roşca, directorul pe implementare al Programului IFAD, a spus că lansarea de astăzi se datorează faptului că precedentul program a fost implementat cu succes. „Tinerii vor putea accesa sume mai mari. Am convins donatorul să ridice suma de finanţare”, a adăugat acesta.

Astfel, de program vor putea beneficia tinerii cu vîrsta de pînă la 35 de ani, care au înregistrat o afacere în mediul rural. Aceştia vor putea solicita credite de la băncile comerciale, suma maximă fiind de 520 de mii de lei, dintre care 120 de mii sub formă de grant. Rata dobînzii este de 8%. Creditul se oferă pentru 5 ani, perioada de graţie fiind de 2 ani. În cazul plantaţiilor multianuale – 8 ani, iar perioada de graţie este de 4 ani. Pe porţiunea de grant nu se aplică gaj, ci doar pentru credit. Cei care nu au ce pune în gaj, se pot adresa la Fondul de garantare a creditului.

CURENTUL.md preciează: În cadrul proiectului precedent au fost creditaţi 445 de tineri, dintre care 30% au fost doamne şi domnişoare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților