Despre ouăle de prepeliţă se spune că ar avea virtuţi extraordinare și efecte miraculoase asupra organismului în comparaţie cu cele de găină. Cu toate acestea, moldovenii nu prea stau în rînd la acestea, preferatele fiind totuși ouăle de găină, transmite CURENTUL.
Solicitat de reporterul nostru, expertul Companiei Avicola–Moldova S.R.L ne-a comunicat că, cererea pentru ouă de prepeliță este mică.
“Deși ouăle de prepeliță sunt bune pentru sănătate totuși nu constituie nici 10% din producția avicolă a Republicii Moldova, preferatele fiind ouăle de găină. Producem puține ouă de prepeliță nu pentru că nu avem capacitate, ci pentru că așa este cererea pe piață. Respectiv, dacă cu timpul cererea se va majora pe piața atunci cu siguranță vom produce mai multe”, a spus el.
Conform www.click.ro, comparativ cu oul de găină, cel de prepeliţă are o compoziţie mult mai complexă în principii active: acesta conţine de 5 ori mai mult fosfor, de 7,8 ori mai mult fier, are de 6 ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. Pe cât este de mic, oul de prepeliţă conţine, de asemenea, întregul complex de vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc, potasiu şi sulf. De asemenea, consumul unui ou de prepeliță pe zi reduce riscul de cataractă.
Cura cu ouă de prepeliţă este indicată pentru o varietate de boli: afecţiuni circulatorii, gută, diabet, boli nervoase, astm bronşic, rinită alergică, erupţii cutanate, tuse, sinuzită, eczeme, amigdalită, osteoporoză, spasmofilie, guşă, hipertensiune arterială, impotenţă sexuală.
În magazinele din capitală, o cutie cu 20 de ouă costă până la 25 de lei. Porția zilnică recomandată pentru o persoană normală este de maximum 5 ouă de prepeliță pe zi.
Reiterăm că, actualmente R. Moldova nu exportă ouă, astfel că, întreaga producție este consumată pe interior.
Anastasia Borta