[ X ]
Prognoze: Tendința de creștere a dolarului se menține, iar prețurile la produsele energetice vor crește!
15 Ianuarie

Preţurile pentru produsele energetice pe care le importă Republica Moldova ar putea creşte în viitorul apropiat, generînd astfel şi alte scumpiri de produse. De această opinie este expertul economic Ion Tornea în cadrul IDIS „Viitorul”, transmite CURENTUL. 

Contactat de reporterul nostru, Ion Tornea a spus că preţul dolarului a crescut din cauza scăderii ofertei de valută.

„Aceasta a fost generată de două cauze: remitenţele emigranţilor care au scăzut în luna octombrie 2014 cu 9%, iar în noiembrie cu 21 la sută; şi exporturile au scăzut în octombrie cu 7%, iar în noiembrie deja cu 18%. Se va menţine şi în continuare această tendinţă. Sunt şi alţi factori: creşterea preţului dolarului pe piaţa internaţională, devalorizarea rublei, embargourile impuse de Federaţia Rusă ţării noastre. Să nu uităm că Rusia este încă pe primul loc printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova”, a declarat acesta. 

În context, expertul a afirmat că această tendinţă de creştere a dolarului se va menţine. „Aşteptăm datele pentru luna decembrie 2014. Încasările de valută sunt de obicei mici în lunile ianuarie-februarie, exporturile la fel, de asemenea şi remitenţele emigranţilor. Această situaţie ar putea dura pînă la sfîrşitul lunii martie, dacă în acest timp nu va interveni Banca Naţională a Moldovei”, a adăugat Ion Tornea.

De asemenea, expertul a menţionat că această creştere a dolarului nu afectează  economia ţării. 

„Este influenţată negativ creşterea preţurilor, în special, la produsele energetice.  În timpul apropiat ne putem aştepta la creşterea preţurilor pentru gaz, energie electrică şi termică. Vor creşte preţurile şi pentru celelalte produse din cauza încetinirii creşterii economice şi scăderii capacităţii de cumpărare a cetăţenilor.

Mai mult, expertul economic Ion Tornea a precizat că se vor scumpi şi creditele, iar în consecinţă mai puţine companii vor accesa credite de la băncile din Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților