[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politicieni moldoveni cu cele mai prospere afaceri în domeniul construcțiilor
21 Martie
foto: bizbrasov.ro

Domeniul construcțiilor nu pare a fi prea atractiv pentru politicienii noștri. Puțini dintre ei s-au implicat în acest sector, iar unii chiar au falimentat, scrie tribuna.md într-un material privind afacerile oamenilor politici din Republica Moldova. 

Printre cei mai prosperi oameni de afaceri din acest domeniu poate fi nominalizat ex-ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici. El este de profesie inginer-constructor, începîndu-și cariera ca antreprenor de construcții civile și industriale. Din anul 1994 a fost director al Companiei private „Stayer” SRL, care a realizat activități de restaurare a mai multor obiective istorice și de arhitectură din Republica Moldova, printre care renovarea Mănăstirii Căpriana, reparația Palatului Național „Nicolae Sulac”, reconstruirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Donici (raionul Orhei), construirea clădirii băncii „Fincombank”, filiala Cahul, a sediului „Moldtelecom” din satul Ivancea, raionul Orhei, a sediilor Uniunii Notarilor din Republica Moldova.

Consilierul PLDM, Pavel Caba conduce întreprinderea „Moldconinvest” S.A. Tot el este preşedintele Federaţiei Patronale a Constructorilor, Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie „CONDRUMAT”. Aceasta include trei asociaţii patronale, o asociaţie profesională şi membri neasociaţi, printre care Asociaţia Patronală din Construcţii – Montaj, Asociaţia Patronală a Producătorilor de Materiale de Construcţie, Asociaţia Patronală Cadastru, Geodezie şi Protecţia Solurilor – AS GEOCARD și Uniunea Arhitecţilor din Republica Moldova. Pavel Caba este de specialitate inginer-constructor și a condus șantierul de construcție a caselor pentru sinistrații din Cotul Morii.

Una dintre cele mai de succes companii din acest domeniu este și „Glorinal”, despre care presa a scris că ar aparține lui Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, dar oficial informaţia nu şi-a găsit confirmarea.

Și Președintele Curții de Conturi, ex-primarul de Chișinău, Serafim Urechean este de profesie inginer-constructor. El s-a afirmat inițial în cadrul întreprinderii de construcții din r. Briceni, conducînd lucrări de construcție la mai multe obiective de menire social-economică. Ulterior, el a fost cooptat în cadrul structurilor de partid și sindicat.

Ex-ministrul Securității Naționale, Anatol Plugaru este de profesie jurist, însă a activat, în perioada sovietică, în cadrul structurilor de securitate (OBHSS), de partid și cele de poliție. Acum cîțiva ani, el a fondat firma SRL „Plugaru” şi a pornit construcţia unui bloc locativ cu 14 etaje, care urma să fie înălţat pe strada Ciuflea. Deşi termenul de dare în exploatare a expirat la începutul lui 2010, pînă astăzi stadiul de construcţie a clădirii este la nivel de temelie. Împreună cu fiul, acesta riscă pînă la 15 ani de închisoare, după ce mai multe persoane s-au adresat Procuraturii cu plîngeri că le-au achitat sume enorme de bani.

Și ex-vicepreședintele Partidului Social Democrat din Moldova (PSDM), Ruslan Bîrlădeanu este acuzat de escrocherie, pe numele lui fiind intentate două dosare penale. El a condus compania de construcții „Locuințe pentru Toți” , care ulterior a falimentat, iar sute de investitori au rămas fără locuințe și fără bani. În această cauză figurează și soția sa, Svetlana, dosarele fiind examinate de magistratul Victor Boico, unul din candidați la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii. După ce a plecat din PSDM, Ruslan Bîrlădeanu a iniţiat Mişcarea „Alegerea Moldovei”, care militează pentru aderarea R. Moldova la Uniunea vamală „Rusia – Belarus – Kazahstan”, dar a plecat și de acolo.

Adrian Pancu 

Inapoi la arhiva noutaților